«Φρίκαρε» ο Ερντογάν με την στάση των Αμερικανών στην Ράκα

-718


+100%-

Φρίκη έχει προκαλέσει στην Άγκυρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, η στάση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ σε ό, τι αφορά τη συμφωνία που επέτρεψε σε τζιχαντιστές να διαφύγουν από τη Ράκα της Συρίας.

Αφορμή στάθηκε ρεπορτάζ του BBC, σύμφωνα με το οποίο περίπου 4000 άνθρωποι, ανάμεσά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, διέφυγαν από την Ράκα, μετά την συμφωνία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και βασική συνιστώσα τους είναι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Οι YPG, ο ένοπλος βραχίονας της ισχυρότερης πολιτικής οργάνωσης των Κούρδων της Συρίας, θεωρούνται από την Τουρκία ως το συριακό παρακλάδι του PKK και χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι  «δηλώσεις εκπροσώπων του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που όχι μόνο δεν διέψευσαν την ύπαρξη συμφωνίας, αλλά αντιθέτως είπαν ότι τη «σεβάστηκαν», προκαλούν φρίκη».

Παραλλήλως το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ανησυχητικό» το γεγονός ότι επιτράπηκε σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να φύγουν από τη Ράκα και προσθέτει ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που «πρέπει να σημειωθεί».

«Η συμφωνία δείχνει ότι αν δίνεις μια μάχη μαζί με μια τρομοκρατική οργάνωση εναντίον μιας άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης, οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα επιλέξουν τελικά να συνεργαστούν η μία με την άλλη», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

bookmark icon