Απάντηση Τσίπρα στα Σκόπια: «Ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα …»

default image

Τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τόσο για την ΠΓΔΜ όσο και για την Αλβανία, επισήμανε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τις διαφωνίες με την ΠΓΔΜ αναφέρθηκε στην ενημέρωση που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, είμαστε σε κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης που αναλάβαμε με μεγάλη ευθύνη εδώ και πέντε μήνες, με προσεκτικά και υπεύθυνα βήματα, υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή» τόνισε  ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε επίσης ότι, όταν έχεις αυτή την ευθύνη, είσαι υποχρεωμένος να διαπραγματεύεσαι για λογαριασμό όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων, λαμβάνοντας υπόψη και τις ευαισθησίες για να υπογραμμίσει ότι ο στόχος είναι η επίτευξη λύσης για να ζουν οι λαοί μας ειρηνικά.

«Εργαζόμαστε για μια λύση που δεν θα είναι εύθραυστη που δεν θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες, που δεν θα θίγει την αξιοπρέπεια και την ιστορία κανενός από τους δύο λαούς» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα προσήλθε «με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά» στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.

Παραλλήλως επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και έναντι όλων (Erga Omnes). «Δεν αλλάξαμε τις θέσεις μας παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε και στο εσωτερικό» είπε, προσθέτοντας ότι «είμαστε κοντά αλλά μένουν τα τελευταία μέτρα να διανυθούν τα πιο δύσκολα».

Απευθυνόμενος τέλος στους γείτονες της Ελλάδας σημείωσε: «Ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα ας διανύσουμε με προσοχή και τα τελευταία μέτρα, η Ελλάδα θα είναι αρωγός στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το μεγάλο βήμα προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι