Απαιτείται συναίνεση στο Μακεδονικό επισήμαναν Τσίπρας και Παυλόπουλος

default image

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό της πΓΔΜ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου ο πρωθυπουργός επανέλαβε στους αρχηγούς την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις.

«Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ο Αλέξης Τσίπρας «ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις».

Οι συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν τηλεφωνικές και ακολούθησαν της ενημέρωσης που έκανε ο Πρωθυπουργός το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ενημέρωση του Προέδρου

«Όπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο μετά και τις επαφές που είχε στη Σόφια με τον Σκοπιανό ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ.

Υπερασπιζόμαστε μια εθνική γραμμή που ισχύει εδώ και δύο δεκαετίες και είναι κτήμα της μεγάλη πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως εκείνων που έχουν διαχειριστεί μεγάλα θέματα, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να έχουμε μια λύση βιώσιμη που θα αντέχει στον χρόνο, δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι προϋπόθεση για λύση είναι η συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά των γειτόνων, ώστε να φύγουν τα εμπόδια του αλυτρωτισμού και επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκεται τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων υπογράμμισε και ο Προκόπης Παυλόπουλος, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση. «Μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές όμως στα εθνικά θέματα απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για να αντέχουν στον χρόνο και για να έχει και η Ελλάδα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι