Επανεκλογή Μαδούρο – Επανάληψη εκλογών ζητά η αντιπολίτευση

default image

Ο Νικολάς Μαδούρο είναι ο νικητής των εκλογών που έγιναν την Κυριακή στην Βενεζουέλα και επανεκλέγεται πρόεδρος για μια νέα εξαετή θητεία, με ποσοστό που πλησίασε το 70% των ψήφων. Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψηφοδελτίων (92,6%), ο Μαδούρο, εξασφαλίζει το 67,7% των ψήφων, ποσοστό που σύμφωνα με την πρόεδρο του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (Consejo Nacional Electoral, CNE), αποτελεί «τάση που είναι αδύνατον να αναστραφεί».

Ο σημαντικότερος αντίπαλος του Μαδούρο, Χένρι Φαλκόν, ο οποίος γνωστοποίησε λίγη ώρα νωρίτερα, ότι απορρίπτει την εκλογική διαδικασία και απαιτεί την επανάληψη της ψηφοφορίας, συγκεντρώνει ποσοστό 21,2%. Ο Μαδούρο συγκέντρωσε 5.823.718 ψήφους και ο Φαλκόν 1.820.552, όπως διευκρίνισε η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή έφτασε μόλις στο 46,01%, αισθητά μειωμένη από το 80% των προηγούμενων εκλογών, ενώ η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το ποσοστό αυτό είναι πλασματικό και η πραγματική συμμετοχή κυμάνθηκε περίπου στο 30%.

Ο Φαλκόν κατήγγειλε τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, τονίζοντας ότι δεν αναγνωρίζει την εκλογική διαδικασία, την οποία χαρακτήρισε «παράνομη». Ανέφερε μάλιστα ότι το επιτελείο και ο μηχανισμός του δέχθηκαν 142.000 καταγγελίες για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβίασε το Σύνταγμα, στήνοντας προεκλογικά κιόσκια σε 13.000 σημεία κοντά σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Επανάληψη των εκλογών ζητά και ο, επίσης υποψήφιος, ευαγγελικός πάστορας Χαβιέρ Μπερτούτσι, καταγγέλλοντας και αυτός παρατυπίες. Την εκλογική διαδικασία καταδικάζουν και άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, όπως και οι ΗΠΑ, οι οποίες έκαναν λόγο για μια «φάρσα» που οργανώθηκε για να δικαιολογηθεί η «στέψη» του επικεφαλής μιας «δικτατορίας». Είναι γνωστό άλλωστε ότι η κυβέρνηση  Τραμπ απειλεί να επιβάλλει κυρώσεις στις πετρελαϊκές δραστηριότητες της Βενεζουέλας, η οποίο ήδη αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική κρίση.

Μαδούρο: Κάποιοι με υποτίμησαν

«Με υποτίμησαν» είπε ο Μαδούρο, μιλώντας σε υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο, και επανέλαβε ότι δίνει μάχη με μια «ιμπεριαλιστική συνωμοσία», η οποία αποσκοπεί στην συντριβή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Βενεζουέλας και στην  καταλήστευση του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας.

Την ίδια ώρα οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ως υπεύθυνο για την  καταστροφή μιας άλλοτε ευημερούσας οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα παραμένει σε ύφεση για πέμπτη χρονιά και είναι αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις, ενώ παραλλήλως τα επίπεδα του υποσιτισμού ανεβαίνουν, δοκιμάζεται από τον υπερπληθωρισμό και οι πολίτες της μεταναστεύουν μαζικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι