Συνάντηση Κοτζιά Πομπέο – Τριμερής την Πέμπτη για τα Σκόπια στην Νέα Υόρκη

default image

Με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο συναντάται σημερα  στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην συνάντηση αυτή, με την οποία θα αρχίσει ο κύκλος επαφών του Νίκου Κοτζιά στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πριν την συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο, ο Έλληνας υπουργός θα έχει συνάντηση με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ.

Ο Νίκος Κοτζιάς είναι ο δεύτερος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών, μετά τον Βρετανό Μπόρις Τζόνσον, και πέμπτος ΥΠΕΞ γενικότερα, ο οποίος γίνεται δεκτός από τον Μάικ Πομπέο στον περιορισμένο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του. Μάλιστα, διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας το γεγονός αναφέρουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται «ψηλά στην ατζέντα» της νέας ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της, ως κύριου παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια, την ΝΑ Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Την Τρίτη, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, με ηγετικά στελέχη των δύο Νομοθετικών Σωμάτων των ΗΠΑ και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Τριμερής για το ονοματολογικό στην Νέα Υόρκη

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί την Τετάρτη στην Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Κατά την συνάντησή τους οι δύο άνδρες θα συζητήσουν  για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Την ίδια ημέρα, ο κ. Κοτζιάς θα έχει γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Τέλος, την Πέμπτη και την Παρασκευή, 24 -25 Μαΐου, θα γίνει στην Νέα Υόρκη η νέα τριμερής συνάντηση για το ονοματολογικό των Σκοπίων με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον ομόλογό του της πΓΔΜ,  παρουσία του Μάθιου Νίμιτς.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι