Αιχμές για ΗΠΑ, έκκληση σε Μόσχα και Τεχεράνη ο Ερντογάν για την Ιντλίμπ

-
284

Με άρθρο του που δημοσιεύεται στην Wall Street Journal ο Ερντογάν καλεί την Ρωσία και το Ιράν, συμμάχους της Δαμασκού, να εμποδίσουν μία «ανθρωπιστική καταστροφή» στην Ιντλίμπ.

«Η υποχρέωση παρεμπόδισης της επόμενης αιματοχυσίας δεν είναι υποχρέωση μόνο της Δύσης. Το Ιράν και η Ρωσία έχουν ανάλογη ευθύνη να προλάβουν αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή», γράφει ο τούρκος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι η επαρχία Ιντλίμπ βρίσκεται στην βορειοδυτική Συρία,   συνορεύει με την Τουρκία και είναι η μοναδική περιοχή στην οποία ο Άσαντ δεν ασκεί κανέναν έλεγχο. Η Ιντλίμπ τις τελευταίες ημέρες πλήττεται από συριακές και ρωσικές επιδρομές που έχουν ως στόχο επιλεγμένες θέσεις των τζιχαντιστών που έχουν καταφύγει στην περιοχή.

«Αντικείμενο μίας επίθεσης του καθεστώτος κατά της Ιντλίμπ θα ήταν τυφλές επιθέσεις για την εξουδετέρωση της αντιπολίτευσης - και όχι μία αυθεντική ή αποτελεσματική εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας», γράφει ο Ερντογάν, περιγράφοντας την επαρχία Ιντλίμπ ως τον τελευταίο ασφαλή τόπο για τους εκτοπισμένους.

Στην Ιντλιμπ, το 60% της οποίας ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, έχουν καταφύγει περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της Συρίας. Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν, εξαιτίας των βομβαρδισμών.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον συριακό λαό στο έλεος του Μπασάρ αλ Ασαντ», γράφει ο Ερντογάν, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως «δολοφόνο» τον Ασαντ. Ο Τούρκος πρόεδρος επικρίνει και την αμερικανική θέση, αφού η Ουάσινγκτον έκανε γνωστό πριν από λίγες ημέρες ότι θα επέμβει μόνο σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων. «Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ, που επικεντρώνονται στα χημικά όπλα, να απορρίψουν την αυθαίρετη ιεράρχηση του θανάτου», γράφει ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «τα συμβατικά όπλα ευθύνονται για πολύ περισσότερους νεκρούς».

Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει του Σύρους αντάρτες, φοβάται νέες ροές προσφύγων προς τα σύνορά της, στην περίπτωση μια γενικευμένης επιχείρησης στην Ιντλίμπ. Περισσότερο ωστόσο φοβάται ότι αν πέσει και αυτή η περιοχή στα χέρια του Άσαντ, αργά η γρήγορα θα ανατραπεί και το καθεστώς που επιχειρεί να στήσει στον συριακό βορά μετά τις εισβολές στην Τζαραμπλούς και το Αφρίν.