Αϊτή: Απέλαση μισθοφόρων (;) από τη χώρα

-
53

Οι βαριά οπλιμσένοι ξένοι που συνελήφθησαν την Κυριακή στην Αϊτή, έπειτα από πολλές ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων, παραδόθηκαν στις αρχές των ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν οι κυβερνήσεις των δύο κρατών.

Η ομάδα αποτελείτο από πέντε Αμερικανούς, έναν Σέρβο κι έναν Ρώσο. Η απέλαση των μελών της ομάδας στην αμερικανική επικράτεια έγινε «σε συντονισμό με τις αϊτινές αρχές», είπε στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, οι άνδρες ήταν εφοδιασμένοι με τυφέκια εφόδου, καραμπίνες, πιστόλια, μικρά drones, δορυφορικά τηλέφωνα και πολλές πινακίδες κυκλοφορίας. Κυκλοφορούσαν με δύο αυτοκίνητα.

Χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν να παραιτηθεί ο πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ και να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις καταγγελίες περί διαφθοράς και διασπάθισης εκατομμυρίων από το πρόγραμμα PetroCaribe. Οι κινητοποιήσεις, που άρχισαν την 7η Φεβρουαρίου, αποκλιμακώθηκαν, αλλά ηγέτες της αντιπολίτευσης καλούν τους πολίτες να βγουν ξανά στους δρόμους σήμερα.