Αμερικανικές απειλές σε Κίνα λόγω πυραύλων στα Σπράτλι

-
0

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί την Κίνα ότι θα υπάρξουν συνέπειες από την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Είμαστε ενήμεροι και εγείραμε τις ανησυχίες μας για το ζήτημα αυτό απευθείας στους Κινέζους και θα υπάρξουν συνέπειες, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η Κίνα δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNBC, σύμφωνα με τις οποίες μέσα στις τελευταίες τριάντα ημέρες εγκαταστάθηκαν πύραυλοι κατά πλοίων και συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος σε νησιά του αρχιπελάγους Σπράτλι.

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών επέμεινε ότι η κινεζική εθνική κυριαρχία στα Σπράτλι είναι δεδομένη και ότι η εγκατάσταση οπλικών συστημάτων συνδέεται με τις ανάγκες της κινεζικής εθνικής ασφάλειας και δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας.

Ανάμεσα στα όπλα που αναπτύχθηκαν, σύμφωνα με το CNBC, είναι κινεζικοί πύραυλοι Κρουζ κατά πλοίων YJ-12B, που μπορούν να προσβάλλουν πλοία σε απόσταση 295 ναυτικών μιλίων, και πύραυλοι εδάφους-αέρος βεληνεκούς 160 ναυτικών μιλίων.

Ο Αμερικανός ναύαρχος Φίλιπ Ντέιβιντσον, ο οποίος αναμένεται να τεθεί επικεφαλής της Διοίκησης Ειρηνικού (USPACOM), έκρινε ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις προκεχωρημένες βάσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα για να αμφισβητήσει την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.