Αναστασιάδης και Μαλάς στον δεύτερο γύρο

Σύνταξη SLpress.gr
1

Τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών επιβεβαιώνουν την δημοσκόπηση εξόδου του ΡΙΚ και των άλλων τηλεοπτικών σταθμών. Έτσι, την ερχόμενη Κυριακή θα αναμετρηθούν ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία, και ο Σταύρος Μαλάς , ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ.

Επισημαίνεται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει ποσοστό μεγαλύτερο του 31% , που είχε εξασφαλίσει ο ΔΗΣΥ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Τελικά αποτελέσματα

Νίκος Αναστασιάδης          35.5

Σταύρος Μαλάς                  30,25

Νικόλας Παπαδόπουλος     25.74

Χρίστος Χρίστου                  5,65

Γιώργος Λιλλήκας                2.18

Οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι Ανδρέας Ευστρατίου, Χάρης Αριστείδου, Μιχαήλ Μήνα και Χριστάκης Καπηλιώτης καταλαμβάνουν ποσοστά κάτω του 1%.

Νωρίτερα, δημοσκόπηση εξόδου (exit poll) από την τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, η οποία έγινε σε δείγμα 3000 ατόμων έδινε την εξής πρόβλεψη ποσοστών:

  • Νίκος Αναστασιάδης: 38-42%
  • Σταύρος Μαλάς: 27-31%
  • Νικόλας Παπαδόπουλος 21,5- 24,5%
  • Χρίστος Χρίστου 4-6%
  • Γιώργος Λιλλήκας 1-3%
  • Υπόλοιποι υποψήφιοι 1%

Εντωμεταξύ, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κυπριακή Δημοκρατία υποτονική ήταν η συμμετοχή στις 13ες προεδρικές εκλογές, από τις οποίες θα αναδειχθεί ο 8ος Πρόεδρος στην 58χρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς η συμμετοχή μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες ήταν στο 66,2% των εγγεγραμμένων.

Το ρεύμα Παπαδόπουλο κρίνει τον δεύτερο γύρο

Οι εκλογές χαρακτηρίζονται κρίσιμες κυρίως για το εθνικό θέμα και τις διαδικασίες για την επίλυσή του. Ο Αναστασιάδης προχώρησε κάποιες διαδικασίες οι οποίες δεν αναμένεται να αμφισβητηθούν στην περίπτωση που στην δεύτερη θέση περάσει ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς. Εξελίξεις ωστόσο, ενδεχομένως και ανατροπές, αυτής της πολιτικής αναμένεται να υπάρξουν, αν το δεύτερο εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο πάρει ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Πολιτικοί αναλυτές θέλουν τον νυν πρόεδρο να προτιμά είσοδο στον δεύτερο γύρο του υποψηφίου του ΑΚΕΛ, όχι όνο γιατί δεν θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά η πολιτική του στο εθνικό θέμα, αλλά και γιατί μια τέτοια εξέλιξη καθιστά ευκολότερη την εκλογή του. Και αυτό γιατί ο Νικόλας Παπαδόπουλος συσπειρώνει ήδη από την προεκλογική εκστρατεία ψηφοφόρους και άλλων κομμάτων, ενώ ο Σταύρος Μαλλάς κρατά κυρίως τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ.

Το πρώτο «θύμα» του ρεύματος Παπαδόπουλου είναι ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, τον οποίο στήριζε ο Παπαδόπουλος στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Ήδη η συμμετοχή Παπαδόπουλου τον έχει βγάλει εκτός κάδρου σε ότι αφορά την είσοδο στον δεύτερο γύρο, καθηλώνοντάς τον σε πολύ μικρά ποσοστά.

Άλλα βασικά ζητήματα πέραν του εθνικού θέματος, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν τις επιλογές των ψηφοφόρων, αλλά και να απασχολήσουν τον νέο πρόεδρο, είναι  τα   ενεργειακά, οι τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, καθώς και η θέση της Κύπρου στο διεθνές προσκήνιο.

Η οικονομία αποτελεί και αυτή μία πρόκληση για τον νέο πρόεδρο, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτών  και την μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος. Κρίσιμη πτυχή της αναμέτρησης είναι και οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, καθώς τα μνημονιακά προαπαιτούμενα επιβάλλουν ιδιωτικοποιήση ημικρατικών οργανισμών στον τομέα της Υγείας.