Αναστασιάδης: Καθοριστική η σύνοδος των χωρών του Νότου

Αναστασιάδης: Καθοριστική η σύνοδος των χωρών του Νότου

Την πεποίθηση ότι η 5η Σύνοδος Κορυφής MED7, που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Λευκωσία με την συμμετοχή των αρχηγών των επτά νοτίων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω συμπόρευση» της Κύπρου, της Ελλάδος, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του μετά την Σύνοδο, ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε ότι «δεν θα μπορούσε να ήταν χρονικά πιο χρήσιμη δεδομένων των προκλήσεων που η Ένωση αντιμετωπίζει, ενόψει, μεταξύ άλλων, ενός κρίσιμου έτους ευρωεκλογών, αλλαγών στους θεσμούς, αλλά και διαπραγμάτευσης του νέου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το πρίσμα και της επικείμενης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια». Προκλήσεις, σημείωσε, που απαιτούν συνεχή διακυβερνητική διαβούλευση καθώς και ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία.

Απώτερος βεβαίως στόχος, τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος, «παραμένει η ασφάλεια και ευημερία των πολιτών μας και η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και προοπτικής για το σύνολο των κρατών της Ένωσης».

Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, μεταξύ των θεμάτων που σε βάθος συζητήθηκαν και έχει ήδη υιοθετηθεί η Διακήρυξη της Λευκωσίας, είναι οι μεταναστευτικές προκλήσεις, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα ως προς τα θέματα που συζητήθηκαν, ο Ν. Αναστασιάδης, σημείωσε:

– Στο κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης, ομόφωνη ήταν η θέση ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια, συνεργασία, ενότητα και κυρίως αλληλεγγύη.

– Η Διακήρυξη της Λευκωσίας αποτυπώνει αντικειμενικά τα εν λόγω προβλήματα, επισημαίνοντας επίσης την ανάγκη, (όπως όλοι όσοι εμπλέκονται ή έχουν υποχρεώσεις ή έχουν αναλάβει υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ), όπως η γείτονα χώρα Τουρκία εκπληρώσει έναντι της Κύπρου όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με τη Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Ως προς την Τραπεζική Ένωση και τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, επαναβεβαιώθηκε η βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και την ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.

– Συμφωνήθηκε ότι η αναδιάρθρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και η ενίσχυση του ρόλου του κρίνεται εξαιρετικά σημαντική.

– Η κλιματική αλλαγή αποτέλεσε ένα εξίσου σημαντικό θέμα συζήτησης, ειδικότερα υπό το φως των αρνητικότατων επιπτώσεων που ήδη αντιμετωπίζει η Μεσόγειος.

– Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η δέσμευση για μία μακροπρόθεσμη και φιλόδοξη Στρατηγική της Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, στη βάση πάντα της Συμφωνίας των Παρισίων.

– Ως προς την ενέργεια, έχουν ήδη αναπτυχθεί σημαντικές συνέργειες στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα η Ανατολική Μεσόγειος να αποτελέσει έναν εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο για την Ένωση.

– Ενόψει της επικείμενης υπογραφής της σχετικής διακρατικής συμφωνίας τονίστηκε η αναγκαιότητα για την προώθηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου “EastMed”, και εν καιρώ θα υπογραφούν βεβαίως και οι ανάλογες συμβάσεις.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τη δεδομένη και πλήρη στήριξή του, όπως δήλωσε, στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της ειδικής του απεσταλμένης για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των υπό διαμόρφωση όρων αναφοράς.

Εξήγησε, τόνισε, ότι προσβλέπει στην επίτευξη μιας λύσης που να είναι λειτουργική, έτσι ώστε να είναι βιώσιμη, πάντα στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Μίας λύσης που θα δημιουργεί ένα λειτουργικό κράτος εντός της Ένωσης, με πλήρη σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, προς όφελος του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» είπε.

Επίσης, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε πως συμφωνήθηκε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση από μόνη της αποτελεί εγγύηση ευημερίας και ασφάλειας στην οποία μπορεί να βασίζονται όλοι οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι».

Η Κοινή Διακήρυξη της Λευκωσίας στην πέμπτη παράγραφό της αναφέρεται στο Κυπριακό. Οι ηγέτες των MED7 επαναλαμβάνουν τη σταθερή τους υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες από την αποστολή καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που να οδηγήσουν σε μια συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των αξιών και αρχών της ΕΕ. Επίσης, επαινούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να πετύχει μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της, να διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, ελεύθερης από ξένες επεμβάσεις, στρατεύματα και εγγυήσεις.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά την επανένωση, και αυτό αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο», επισημαίνεται.

Τέλος, στην σχετική με το Κυπριακό παράγραφο σημειώνεται: «Είναι τεράστιας σημασίας ότι η ΕΕ παραμένει ενεργά εμπλεκόμενη στις διαπραγματεύσεις με την επανέναρξη τους, ώστε να διασφαλίσει ότι μια επανενωμένη Κύπρος παραμένει ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της Ένωσης, και σε συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι