Ανασύσταση 2ου Αμερικανικού στόλου με στόχο τη Ρωσία

-
1

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αποφάσισε να ανασυστήσει τον 2ο Στόλο, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την περιοχή του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, σχεδόν επτά χρόνια μετά τη διάλυσή του, λόγω Ρωσίας.

«Η νέα Στρατηγική Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ καθιστά σαφές ότι έχουμε επιστρέψει σε μια εποχή ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων, καθώς το περιβάλλον ασφαλείας συνεχίζει να εγείρει όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις και να γίνεται πιο περίπλοκο», επισήμανε ο ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον.

Ο 2ος Στόλος σταδιακά αναμένεται να έχει στη διάθεσή του πλοία, αεροσκάφη και αποβατικές δυνάμεις και θα είναι αρμόδιος «για την Ανατολική Ακτή και τον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό», διευκρίνισε ο ναύαρχος Ρίτσαρντσον. Η νέα διοίκηση, με έδρα το Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια, αρχικά θα διαθέτει 15 άνδρες και σε λίγους μήνες η δύναμή του θα αυξηθεί σε 200 στελέχη. Απομένουν ακόμη να ληφθούν αποφάσεις για το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση του 2ου Στόλου και ποιοι θα είναι οι πόροι που θα του διατεθούν.

Ο 2ος Στόλος είχε διαλυθεί το 2011 για λόγους οικονομίας, εν μέσω αλλαγών της οργανωτικής δομής του αμερικανικού ναυτικού. Νωρίτερα φέτος, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις παρουσίασαν τη νέα στρατηγική για την εθνική άμυνα που προβλέπει ότι η αντιμετώπιση Ρωσίας και Κίνας καθίσταται προτεραιότητα, σηματοδοτώντας τον αναπροσανατολισμό του αμερικανικού στρατιωτικού δόγματος.

Το ναυτικό της Ρωσίας έχει εντείνει την παρουσία του και τις περιπολίες του στη Βαλτική, στον Βόρειο Ατλαντικό και στην Αρκτική, λένε αξιωματούχοι του NATO, μολονότι το μέγεθός του είναι πολύ μικρότερο από εκείνο της Σοβιετικής Ένωσης της εποχής του ψυχρού πολέμου.