Ανεβάζει τόνους η Άγκυρα παρά το ευρωπαϊκό μήνυμα

Ανεβάζει τόνους η Άγκυρα παρά το ευρωπαϊκό μήνυμα

Παρά το αυστηρό μήνυμα της ΕΕ, η Άγκυρα κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της. Ζητάει συνδιαχείριση του κυπριακού ενεργειακού πλούτου και επέτυχε με αίτημά της τη σύλληψη ηγέτη των Κούρδων της Συρίας στην Πράγα.

Πριν καλά – καλά κλείσουν δύο εικοσιτετράωρα από το ηχηρό μήνυμα των Ευρωπαίων, η Άγκυρα ανεβάζει και πάλι τους τόνους, δείχνοντας ότι δεν έχει κάποια ιδιαίτερη διάθεση να υποχωρήσει από τις παράνομες και παράλογες διεκδικήσεις της. Πρωταγωνιστής και σε αυτόν τον γύρο δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος το βράδυ του Σαββάτου έδωσε άλλο ένα σόου με στόχο να αμβλύνει στο εσωτερικό τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο Αφρίν, αλλά και σε ό,τι σχετίζεται με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

Μιλώντας  στην πόλη Καχραμανμαράς της νότιας Τουρκίας, ο Ερντογάν κάλεσε τον λαό να είναι σε ετοιμότητα για επιστράτευση, παραδεχόμενος έτσι, έστω και εμμέσως, ότι τα πράγματα στο Αφρίν δεν είναι ρόδινα. «Ας είναι όλοι σε ετοιμότητα για επιστράτευση, αν και η ανάγκη δεν είναι άμεση. Βρισκόμαστε λίγο πριν μια νέα ανάσταση. Αφού συσκεφθούμε με τη στρατιωτική ηγεσία και κληθεί ο λαός με φύλλα πορείας, θα σπεύσουμε με πρώτο εμένα».

Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό. Ανέβασε στην εξέδρα ένα εξάχρονο κοριτσάκι, που το είχαν ντύσει με στρατιωτική στολή και τον μπορντό μπερέ των ειδικών δυνάμεων. Kαι όταν το κακόμοιρο έβαλε τα κλάματα, του είπε ότι «αυτοί που φορούν μπορντό μπερέ δεν κλαίνε!». Απευθυνόμενος, μάλιστα, στο κοινό που τον χειροκροτούσε τόνισε: «Έχει τη σημαία στην τσέπη της. Πρώτα ο θεός, θα καλυφθεί με τη σημαία όταν γίνει μάρτυρας. Είναι έτοιμη για όλα, δεν είναι;».

Την ώρα πάντως που ο Τούρκος πρόεδρος αναζητούσε μάρτυρες στο πρόσωπο της εξάχρονης, εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες έψαχναν στο Διαδίκτυο για τα φύλλα πορείας με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το σύστημα του υπουργείου Άμυνας, αλλά και πολλές υπηρεσίες του ηλεκτρονικού κράτους.

Συνδιαχείριση θέλουν οι Τουρκοκύπριοι

Και ενώ από το Καχραμανμαράς ο Ερντογάν σηματοδοτούσε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το Αφρίν ο «υπουργός» Ενέργειας του ψευδοκράτους έθετε τα δικά του ζητήματα, καθιστώντας την Άγκυρα τοποτηρητή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Οζντίλ Ναμί δήλωσε σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, ότι η Τουρκία είναι σε θέση, με το πολεμικό ναυτικό της, να εμποδίσει τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ. Η απειλή του περιέλαβε ακόμη και το θαλάσσιο τεμάχιο 10, όπου αναμένεται να τρυπήσει η ExxonMobil σε μερικούς μήνες.

Κάπου εκεί ανάμεσα στις απειλές «σέρβιρε» και την συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων, μαζί με την αποδοχή από την Λευκωσία ενός συγκεκριμένου και σύντομου χρονοδιαγράμματος ως προϋποθέσεις, για να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Το είπε μάλιστα ξεκάθαρα αναφέροντας, ότι η ένταση και η διαμάχη μπορούν να αποφευχθούν, αν οι Ελληνοκύπριοι δεχθούν συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, ή προχωρήσουν σε πάγωμα του ενεργειακού σχεδιασμού μέχρι να λυθεί το Κυπριακό.

Απειλές και από τον Γιλντιρίμ

Για να συμπληρωθεί όμως το πάζλ χρειαζόταν και μια αναφορά στο Αιγαίο. Αυτήν ανέλαβε να την κάνει ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, ο οποίος έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα και την Κύπρο, εγκαινιάζοντας ένα υποβρύχιο νέας γενιάς στο Γκιόλτζουκ του Μαρμαρά. Παρουσιάζοντας την Τουρκία ως θύμα που δέχεται απειλές ενώ μάχεται κατά της τρομοκρατίας «στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», ο Γιλντιρίμ σημείωσε: «κάποιοι επιθυμούν να επωφεληθούν από τις περιστάσεις και να δημιουργήσουν διάφορα σχέδια και παγίδες σε Αιγαίο και Μεσόγειο». Αμέσως μετά πρόσθεσε ωστόσο, ότι «όποιες και αν είναι οι συνθήκες, η Τουρκία με το Πολεμικό Ναυτικό της, κάτω από κάθε είδους συνθήκη, έχει την δυνατότητα να εξουδετερώσει κάθε είδους απειλή».

Το ποιος απειλεί βέβαια «σε Αιγαίο και Μεσόγειο» είναι γνωστό σε όλους. οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, όμως, δείχνουν ότι το ευρωπαϊκό μήνυμα δεν είναι ικανό να επηρεάσει την Άγκυρα, επειδή πλέον δεν την αφορά σοβαρά η ευρωπαϊκή πορεία της. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία εμφανίζεται να μην υποχωρεί από τις παράνομες διεκδικήσεις της, κάνοντας την ελληνική ευφορία των τελευταίων ημερών να μοιάζει υπερβολική.

Σύλληψη Κούρδου ηγέτη στην Πράγα

Από την άλλη, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη δεν φαίνεται να διαταράσσονται σε βαθμό που να προκαλούνται πρακτικές συνέπειες, με εξαίρεση την Ολλανδία. Ως απόδειξη γι’ αυτό έρχεται και η είδηση της σύλληψης –μετά από αίτημα της Άγκυρας– στην Πράγα του Σάλεχ Μουσλέμ,  ενός εκ των ηγετών των Κούρδων της Συρίας. Ο Σάλεχ Μούσλιμ ήταν παλαιότερα συμπρόεδρος του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας), το οποίο αποτελεί την κύρια συνιστώσα του συνασπισμού TEV-DEM, ο οποίος κυβερνά ελεγχόμενα από τους Κούρδους αυτόνομα τμήματα της βόρειας Συρίας, περιλαμβανομένου και του Αφρίν.

Όπως αναφέρει το PYD στην ανακοίνωσή του, ο Μουσλέμ είναι ένας κορυφαίος Κούρδος πολιτικός, με «πλήρη δικαιώματα Σύρου πολίτη» και επισκεπτόταν την Ευρώπη με επίσημη ιδιότητα. Σημειώνει, επίσης, ότι το τουρκικό κράτος «ζητάει τη σύλληψη ατόμων που δεν είναι πολίτες του, χωρίς οποιαδήποτε νομική δικαιολογία».

Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και την πολιτοφυλακή YPG προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), παρότι οι κουρδικές οργανώσεις τονίζουν ότι είναι ανεξάρτητες. Έχει εκδώσει μάλιστα, από τον Νοέμβριο 2016, ένταλμα σύλληψης του Μουσλέμ για την επίθεση με 29 νεκρούς στην Άγκυρα, τον Φεβρουάριο του 2016. Η αστυνομία της Τσεχίας ανακοίνωσε την σύλληψη ενός 67χρονου μετά από αίτημα της Τουρκίας στην Interpol, χωρίς να ανακοινώνει το όνομα του. Το ότι πρόκειται για τον Μουσλέμ το επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας επίσης γνωστό ότι ζήτησε την σύλληψή του.

Την ίδια ώρα,  ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπακίρ Μποζντάγ δήλωσε ότι τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Εξωτερικών εργάζονται για να εξασφαλίσουν την έκδοση του Μουσλέμ. Αν κάτι τέτοιο συμβεί και δικαστεί στην Τουρκία, διατρέχει τον κίνδυνο να καταδικαστεί σε θάνατο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η έκδοση του στην Τουρκία θα αποτελέσει την σημαντικότερη σύλληψη Κούρδου ηγέτη, μετά από εκείνη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 1999.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι