Άνω κάτω η Κολωνία λόγω Ερντογάν

-
326

Αλλαγές έγιναν στο πρόγραμμα του Ερντογάν κατά την σημερινή τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Γερμανία. Οι αλλαγές έγιναν για λόγους ασφάλειας, αλλά και εξαιτίας πολιτικών διαφωνιών.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε μια δεύτερη συνάντηση το πρωί σε πρόγευμα εργασίας με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και αμέσως μετά πήγε στην Κολωνία για τα εγκαίνια του νέου κεντρικού τεμένους της πόλης, η κατασκευή του οποίου έχει σημαδευτεί από σειρά σκανδάλων.

Η κατασκευή του τεμένους ξεκίνησε το 2009 και, παρά τις συνεχιζόμενες ενστάσεις και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι πρώτοι πιστοί άρχισαν να προσεύχονται εκεί μόλις το 2017. Το νέο θρησκευτικό κέντρο διαχειρίζεται η DITIB, μια τουρκογερμανική ισλαμική οργάνωση-ομπρέλα, η οποία, σύμφωνα με καταγγελίες, αποτελεί βραχίονα του καθεστώτος του Ερντογάν, καθώς διαχειρίζεται 900 τόπους λατρείας στη Γερμανία με ιμάμηδες που έρχονται από την Τουρκία. Η οργάνωση κατηγορείται επίσης ότι κατασκοπεύει τους αντιπάλους του Τούρκου προέδρου.

Το τέμενος έχει μιναρέδες που φθάνουν τα 55 μέτρα και ο μεγάλος θόλος του έχει ύψος 36 μέτρων, ενώ η συνολική επιφάνειά του φθάνει τα 4.500 τετραγωνικά μέτρα. Το δημοτικό συμβούλιο της Κολονίας πάντως επικρίνει την DITIB για αδιαφάνεια σε ότι αφορά την κατασκευή και την λειτουργία του τεμένους.

Στα σημερινά επίσημα εγκαίνια η αστυνομία θέλει να περιορίσει την πρόσβαση σε αυτό στα 5.000 άτομα, όμως η DITIB αναμένει πολλούς περισσότερους. Κάποια σχέδια που υπήρχαν για μια μεγάλη υπαίθρια εκδήλωση στο τέμενος ακυρώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής  από το δημοτικό συμβούλιο της Κολονίας, το οποίο επικαλέστηκε θέματα ασφαλείας.

Στην ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της Κολωνίας ανέφερε ότι τα εγκαίνια μπορούν να γίνουν, όμως σε αυτά θα μπορούν να παραστούν  μόνον όσοι διαθέτουν προσκλήσεις. Στην απόφαση αναφερόταν επίσης ότι δεν θα επιτραπεί η παρουσία κοινού κοντά στο τέμενος.

Η DITIB, σε ανακοίνωσή της στο Facebook εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση, σημειώνοντας ότι διαφωνεί και ότι «δεν αντιλαμβάνεται» την λογική της. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα ακολουθήσει τις οδηγίες του δήμου «σε συμμόρφωση με τον νόμο». Στην περιοχή τα μέτρα είναι ιδιαίτερα αυξημένα, ενώ χιλιάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη, σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της αστυνομίας στην ιστορία της Κολωνίας.

Ο Ερντογάν σχεδιάζει να εκφωνήσει μια ομιλία 15-20 λεπτών, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στη γερμανοτουρκική φιλία. Τούρκοι αξιωματούχοι ωστόσο διαρρέουν ότι θα αναφερθεί και στην αυξανόμενη απειλή του δεξιού-ακροδεξιού ριζοσπαστισμού. Μια συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη πάντως με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Αρμίν Λάσετ, διασώθηκε την τελευταία στιγμή και θα γίνει στο αεροδρόμιο Κολονίας/Βόνης. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει στο κάστρο Wahn, αλλά ακυρώθηκε, αφού ο ιδιοκτήτης του κάστρου είπε πως ο Ερντογάν δεν είναι ευπρόσδεκτος για πολιτικούς λόγους.