Αντίθετη και η Βουλγαρία με το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τους μετανάστες

-
165

Όχι λέει από σήμερα και η Βουλγαρία στο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη Μετανάστευση, το οποίο εγκρίθηκε τον Ιούλιο από όλες τις χώρες-μέλη, εκτός από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Αυστρίας έχουν  δηλώσει ότι δεν θα υπογράψουν το τελικό έγγραφο, σε σύνοδο που θα γίνει τον Δεκέμβριο στο Μαρόκο, προβάλλοντας κυρίως τις ανησυχίες τους ότι κινδυνεύει να εξαφανιστεί η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα  στην νόμιμη και την παράνομη μετανάστευση.

Ακολούθησαν η Πολωνία και η Τσεχία και τώρα έρχεται και η Βουλγαρία να δηλώσει ότι μπορεί να μην υπογράψει το Σύμφωνο. Η τελική απόφαση θα ληφθεί πάντως την Τετάρτη με την συζήτηση του θέματος στο βουλγαρικό κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα από το Βερολίνο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση για ένα ενωμένο μέτωπο της Ε.Ε. στη μετανάστευση και σε άλλα ζητήματα. «Αν μία ή δύο ή τρεις χώρες εγκαταλείψουν το σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση, τότε εμείς ως Ε.Ε. δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα» είπε ο Γιούνκερ, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο.