Αποστάσεις από τον Ναουμόφσκι στα Σκόπια

-
0

Αποστάσεις από τις δηλώσεις που έκανε ο Βάσκο Ναουμόφσκι, αμέσως μετά την συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς στην Νέα Υόρκη, κρατά το υπουργείο εξωτερικών των Σκοπίων.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν την Πέμπτη πηγές του υπουργείου  ανέφεραν πηγές του υπουργείου, οι ιδέες του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος δεν πρέπει να σχολιάζονται δημόσια, πριν γίνει διεξοδική επεξεργασία και πριν η ηγεσία της χώρας διαμορφώσει θέση γι αυτές.

«Η συμμετοχή στη διαδικασία για την υπέρβαση της διαφοράς γύρω από το όνομα μεταξύ της "Μακεδονίας" και της Ελλάδας απαιτεί υψηλού βαθμού επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Η οικοδόμηση γεφυρών και η διάνοιξη θυρών προς το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας απαιτούν υπομονή και προσήλωση», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Υπογράμμισαν τέλος, ότι μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών «δεν έχει λάβει πλήρη ενημέρωση για τη χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη».

Άλλα οι αλβανόφωνοι, άλλα οι Σλάβοι

Την δήλωση Ναουμόφσκι σχολίασαν και κάποια από τα πολιτικά κόμματα των Σκοπίων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Βλάτκο Γκιόρτσεφ, χαρακτήρισε την δήλωση Ναουμόφσκι «ανησυχητική», υπερτονίζοντας ότι πρόκειται για έναν ικανό και έμπειρο διαπραγματευτή. «Νομίζω ότι η δήλωση αυτή δεν είναι τυχαία», είπε εμφατικά ο Γκιόρτσεφ.

Αντιθέτως, ο ηγέτης του συγκυβερνώντος και μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, χαρακτήρισε τη δήλωση Ναουμόφσκι ως «επίμαχη». Επέμεινε μάλιστα στην επιχειρηματολογία του ότι δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση και συνεννόηση με την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι οι πόρτες της Βορειατλαντικής Συμμαχίας παραμένουν ανοιχτές για τη χώρα και έκανε έκκληση για ρεαλισμό.

«Είναι καλό όταν υπάρχουν φιλοδοξίες, ωστόσο πρέπει αυτές να συνοδεύονται και από ρεαλισμό. Χρειάζεται ακόμη δουλειά, όπως η επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σχετικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας σας», είπε χαρακτηριστικά.