Άραβες αντικαθεστωτικοί και Ισλαμικό Κράτος ανέλαβαν την ευθύνη

-
102
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Η Εθνική Αντίσταση Αχβάζ, μια αντικυβερνητική αραβική οργάνωση, ανέλαβε την ευθύνη για τη σημερινή επίθεση εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αχβάζ στο νότιο Ιράν, στην οποία σκοτώθηκαν  24 άνθρωποι, ανάμεσά τους 12 Φρουροί της Επανάστασης, και τραυματίστηκαν περισσότεροι από εξήντα.

Η ανάληψη της ευθύνης έγινε με δήλωση εκπροσώπου της οργάνωσης στο Reuters, ενώ νωρίτερα εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού δήλωσε ότι οι δράστες είχαν εκπαιδευτεί σε δύο χώρες του Αραβικού Κόλπου, ότι δεν ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος και ότι συνδέονται με τις ΗΠΑ και την Μοσάντ, τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Ο Γιαγκχούμπ Χουρ Τοτσαρί, ο εκπρόσωπος μιας από τις δύο οργανώσεις που αυτοαποκαλούνται Αραβικό Κίνημα Μάχης για την Απελευθέρωση του Αχβάζ, είναι εκείνος που ανέφερε ότι η Εθνική Αντίσταση Αχβάζ, μια οργάνωση-ομπρέλα για όλα τα ένοπλα κινήματα, βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Ο ίδιος κατονόμασε μάλιστα και έναν από τους δράστες της επίθεσης.

Την ίδια ώρα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης ορκίζονται εκδίκηση και υποστηρίζουν ότι η επίθεση είναι η συνέχιση των ενεργειών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία.

«Υπάρχει ένας αριθμός θυμάτων που δεν είναι στρατιώτες, περιλαμβανομένων γυναικόπαιδων, που είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν την παρέλαση», ανέφερε ανώνυμη επίσημη πηγή. Τα συλλυπητήριά του στον πρόεδρο Ροχανί εξέφρασε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ενισχύσει τις κοινές προσπάθειες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Και το Ισλαμικό Κράτος

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην στρατιωτική παρέλαση στην πόλη Αχβάζ στο νότιο Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης, το Amaq.

Το πρακτορείο μετέδωσε ότι μαχητές του ΙΚ πραγματοποίησαν την επίθεση, αλλά η οργάνωση δεν έχει δώσει αποδείξεις για τον ισχυρισμό αυτόν.

Σημειώνεται ότι η παρέλαση γινόταν για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων που γιορτάζεται σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ (1980-1988).