Δασμούς στο Μεξικό ο Τραμπ, λόγω μεταναστών

-
4

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Twitter ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στη χώρα από το Μεξικό, αρχής γενομένης τον Ιούνιο, εάν οι μεξικανικές αρχές δεν σταματήσουν την παράτυπη μετανάστευση. «Ο δασμός σταδιακά θα αυξάνεται ώσπου το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να επιλυθεί, και τότε οι δασμοί θα καταργηθούν», διευκρίνισε ο Τραμπ μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Τραμπ, νωρίτερα, διεμήνυσε σε δημοσιογράφους ότι «σύντομα» πρόκειται να κάνει μια «δραματική» ανακοίνωση όσον αφορά τη μετανάστευση και τα νότια σύνορα της χώρας του, όπου οι αρχές δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη αύξηση των ροών μεταναστών, πολλοί από τους οποίους εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους στην κεντρική Αμερική για να σωθούν από τη βία των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεσμεύθηκε κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2016 να υψώσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό κι έχει μετατρέψει τη σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση σε ακρογωνιαίο λίθο της προεδρίας του.

Όμως δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ικανή υποστήριξη στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία ώστε να μεταβάλει την ισχύουσα πολιτική ή να βρει κεφάλαια ώστε να οικοδομηθεί το τείχος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, συνεργάτες του Τραμπ του επισήμαναν ότι εάν αύξανε τους δασμούς, θα προκαλούσε αναταραχή στις αγορές και πιθανόν θα έθετε σε κίνδυνο τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού, η κύρωση της οποίας χαρακτηρίζεται προτεραιότητα για την κυβέρνησή του.

Ωστόσο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι η άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στο Μεξικό είναι κάτι για το οποίο υπάρχει ευρεία συναίνεση στην κυβέρνηση και ότι είναι πράγματι πιθανό να γίνει μια ανακοίνωση σήμερα.

Σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αναφέρθηκε επίσης στην κρίση, κατ’ αυτόν, στα νότια σύνορα και επιβεβαίωσε πως ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να ζητήσει από την κυβέρνηση του Μεξικού, αλλά και από το αμερικανικό Κογκρέσο, να κάνουν περισσότερα. Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει περαιτέρω μέτρα τις προσεχείς ημέρες ώστε να γίνει σαφές στην μεξικανική κυβέρνηση πως πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν τα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε θα είναι τελωνειακοί δασμοί.