Δέκα νεκροί σε διαδηλώσεις στο Ιράν

-
2

Στους δέκα έφθασε ο αριθμός των νεκρών κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις που έγιναν σε πολλές πόλεις του Ιράν, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Έξι από αυτούς σκοτώθηκαν από «ύποπτης προέλευσης πυρά» στα βίαια επεισόδια στην πόλη Τοϊσερκέν, ενώ νωρίτερα, τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πόλεις Ιζέχ και Ντορούντ. Όλες οι πόλεις στις οποίες έγιναν αιματηρές διαδηλώσεις βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Για «μειονότητα υποκινητών και έκνομων» στους οποίους θα απαντήσει ο ιρανικός λαός έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, μετά τις ολονύκτιες ταραχές σε πολλές πόλεις της περιφέρειας.

Στήριξη και αποστάσεις από το Ισραήλ

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός υπουργός Μυστικών Υπηρεσιών Ίζραελ Κατζ ενθάρρυνε τους Ιρανούς αντικαθεστωτικούς να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι πολιτική της χώρας του είναι να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τεχεράνης.

«Το μόνο μπορώ να ευχηθώ είναι επιτυχία στον Ιρανικό λαό στον αγώνα του για ελευθερία και δημοκρατία», δήλωσε ο Κατζ, μιλώντας στο ραδιόφωνο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Υποστήριξε επίσης ότι «αν οι άνθρωποι (Ιρανοί) κατορθώσουν να επιτύχουν ελευθερία και δημοκρατία, πολλοί από τους φόβους για το Ισραήλ και ολόκληρη την περιοχή θα εξαφανισθούν», υποστήριξε.

Τέλος σε ό, τι αφορά τις αιτιάσεις Ιρανού αξιωματούχου ότι πίσω από τα επεισόδια βρίσκονται «ξένοι πράκτορες», ο Κατζ τις διέψευσε, σημειώνοντας  ότι πρόκειται για τυποποιημένες δηλώσεις ενός «ψευδολόγου και προπαγανδιστικού καθεστώτος».