Δεν θα επιστρέψει ούτε κρυμμένος σε πορτμπαγκάζ

Σύνταξη SLpress.gr
2

Αποφασισμένη να μην επιτρέψει την επιστροφή του αυτοεξόριστου πρώην προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόντ στην Καταλονία δείχνει ότι είναι η κυβέρνηση της Ισπανίας, την ώρα που εντείνονται οι διεργασίες για τον σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης στην Βαρκελώνη.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας ήταν κάτι παραπάνω από σαφής, διαβεβαιώνοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής σε ολόκληρη τη χώρα για να εμποδίσουν τον αυτονομιστή Καταλανό Κάρλες Πουτζδεμόντ να επιστρέψει ινκόγκνιτο. «Με ελικόπτερο, ανεμόπτερο, πλοίο...ή σε πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πουτζδεμόντ έχει διαφύγει στο Βέλγιο μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Μαδρίτης να καθαιρέσει την κυβέρνησή του, εξαιτίας της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της ισπανικής επαρχίας. Διεκδικεί ωστόσο εκ νέου την προεδρία της Καταλονίας, κινδυνεύει όμως να να συλληφθεί και να τεθεί υπό κράτηση, εάν πατήσει το πόδι του στην Ισπανία, καθώς κατηγορείται για «εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

Μπροστά στο ενδεχόμενο, ο αυτοεξόριστος Καταλανός ηγέτης να περάσει ινκόγκνιτο τα σύνορα για να ανακηρυχθεί πρόεδρος από το καταλανικό κοινοβούλιο, η Μαδρίτη λαμβάνει τα μέτρα της  και όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, στην δημόσια ισπανική τηλεόραση TVE  «εργαζόμαστε ώστε αυτό να μην καταστεί δυνατόν, στα σύνορα και μέσα από τα σύνορα, παντού».

Παραδώσου ή βάλε κάποιον άλλον

Οι δηλώσεις του Θόιδο, αλλά κυρίως τα μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση για να εμποδίσει την είσοδο του Πουτζδεμόντ στην χώρα, δείχνουν ότι ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για την Μαδρίτη. Μαζί με τους ειδικούς της Εθνοφυλακής και της Αστυνομίας, «θα εργασθούμε εντατικά - πρωί, μεσημέρι και βράδυ - για να μην μπορέσει να μπει κρυφά», είπε ο Θόιδο, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του, σημειώνοντας ότι «δεν ξέρεις ποτέ τι να περιμένεις από έναν άνθρωπο με τέτοια συμπεριφορά».

Σε ετοιμότητα είναι όμως και οι νομικές υπηρεσίες της Ισπανίας, αλλά και του καταλανικού κοινοβουλίου, οι οποίες έχουν ήδη πει δημοσίως ότι «ο διορισμός του με τηλεματική διαδικασία δεν είναι δυνατός». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Μαδρίτη στέλνει μόνο ένα μήνυμα στον Πουτζδεμόντ, το οποίο δεν είναι άλλο από το «παραδώσου ή βάλε κάποιον άλλον υποψήφιο για την προεδρία».

Την ώρα πάντως που η κοινή γνώμη στην Ισπανία ακόμη αναρωτιέται πως παρά την απαγόρευση οι αυτονομιστές κατάφεραν να στήσουν κάλπες τον περασμένο Οκτώβριο σε όλη την Καταλονία, ο «βασικός ύποπτος» άφησε για λίγο την ασφάλεια που του παρέχει το Βέλγιο και πήγε μέχρι την Κοπεγχάγη.

Το ταξίδι αυτό προκάλεσε αναστάτωση στην Ισπανία, αλλά και έντονη φημολογία ότι ο Πουτζδεμόντ επιδιώκει την σύλληψή του για να διευκολύνει την επανεκλογή του. Ωστόσο αν και αρχικά ζητήθηκε από την εισαγγελία της Μαδρίτης η επανενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το εισαγγελικό αίτημα. Ανέβαλε μάλιστα την έκδοση μιας τέτοιας απόφασης μέχρι το καταλανικό κοινοβούλιο να αποκαταστήσει την ομαλή δραστηριότητά του.

O ίδιος ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας, δήλωσε πάντως από την Κοπεγχάγη, ότι μια νέα περιφερειακή κυβέρνηση θα σχηματιστεί σύντομα, παρά τις «απειλές» της Μαδρίτης.