Διαδηλώσεις κατά Πούτιν, μέσα ο Ναβάλνι ξανά

-
7
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Στους δρόμους κατέβηκαν πολλοί Ρώσοι επικριτές του Πούτιν, ενόψει της ορκωμοσίας, θέλοντας έτσι να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην "αυταρχική τσαρικού τύπου διακυβέρνηση της χώρας", όπως καταγγέλλουν.

Ο Πούτιν επανεξελέγη πρόεδρος τον Μάρτιο αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση για μια ακόμη εξαετία, μέχρι το 2024, γεγονός που τον καθιστά τον μακροβιότερο ηγέτη στην εξουσία μετά τον Στάλιν, ο οποίος κυβέρνησε για περίπου 30 χρόνια.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι πάντως συνελήφθη σήμερα στη διαδήλωση της Μόσχας. "Θα υποχρεώσουμε τις αρχές, που στελεχώνονται από απατεώνες και κλέφτες, να λάβουν υπόψη τους τα εκατομμύρια πολίτες που δεν ψήφισαν τον Πούτιν".

Ο Ναβάλνι, ο οποίος έχει συλληφθεί επανειλημμένως και έχει φυλακιστεί για τη διοργάνωση παρόμοιων διαδηλώσεων στο παρελθόν, έκανε έκκληση στους πολίτες να βγουν στους δρόμους. Ακτιβιστές του Ναβάλνι ανήρτησαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εκατοντάδες διαδηλωτές να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις στη ρωσική Άπω Ανατολή και στη Σιβηρία και η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα OVD Info, η οποία καταγράφει τις συλλήψεις, ανακοίνωσε ότι έχει πληροφορίες πως η αστυνομία συνέλαβε περίπου 20 ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

Παράνομες για τις αρχές οι κινητοποιήσεις

Οι αρχές θεωρούν τις περισσότερες από τις διαδηλώσεις παράνομες με το αιτιολογικό ότι ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής τους δεν είχε συμφωνηθεί από πριν. Η αστυνομία έχει στο παρελθόν διαλύσει παρόμοιες διαδηλώσεις, πολλές φορές με βίαιο τρόπο, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες άτομα.

Ο Πούτιν χαρακτηρίζει τον Ναβάλνι, στον οποίο απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές, ταραχοποιό κατηγορώντας τον ότι στόχος του είναι να προκαλέσει χάος για λογαριασμό των ΗΠΑ, ενώ ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας στενός σύμμαχος του Πούτιν, έχει αποκαλέσει τον Ναβάλνι πολιτικό τσαρλατάνο.

Πάνω από 300 συλλήψεις

Περισσότεροι από 300 διαδηλωτές κατά του Πούτιν συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις που οργάνωσε ο Αλεξέι Ναβάλνι.Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και διέλυσε με τη βία τη διαδήλωση στη Μόσχα, ενώ σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς της αντιπολίτευσης και προσκείμενους στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονταν επί τόπου.