Έχουμε τρόπους να εξουδετερώσουμε τις αμερικανικές κυρώσεις απαντά η Τεχεράνη

-
133

Το Ιράν έχει πολλές επιλογές για να εξουδετερώσει την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η περιφερειακή επιρροή της Τεχεράνης δεν μπορεί να εμποδιστεί.

Μιλώντας στο ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικού Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμχανί, δήλωσε ότι «εκτός από το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ, έχουμε και άλλες επιλογές για να σταματήσουμε τη ροή πετρελαίου αν απειληθούμε».

Πρόσθεσε επίσης ότι «το Ιράν έχει θέσει σχέδια που θα εξουδετερώσουν τις παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον των εξαγωγών πετρελαίου» για να τονίσει στην συνέχεια ότι η Τεχεράνη έχει πολλούς τρόπους για να πουλήσει το πετρέλαιό της.

Σημειώνεται ότι οι εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ αυξήθηκαν μετά την αποχώρηση του Τραμπ από την συμφωνία του 2015 και την επαναφορά των κυρώσεων, προκειμένου η Τεχεράνη να περιορίσει και άλλο το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Η Ουάσινγκτον πιέζει τις κυβερνήσεις άλων χωρών να σταματήσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, επειδή όμως φοβάται εκτίναξη των τιμών επέτρεψε σε οκτώ μεγάλους αγοραστές να συνεχίσουν να το προμηθεύονται.

Παραλλήλως, Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει ότι θα εμποδίσουν τις παραδόσεις πετρελαίου με πλοία από χώρες του Κόλπου, αν η Ουάσινγκτον προσπαθήσει να σφίξει και άλλο τον κλοιό. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνουμε. Ελπίζουμε ότι δεν θα αναγκαστούμε να τους χρησιμοποιήσουμε», είπε ο Σαμχανί, εννοώντας το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ, απ’ όπου διέρχεται καθημερινά το ένα τρίτο των θαλάσσιων φορτίων πετρελαίου.

Ο Σαμχανί, στενός σύμμαχος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αναφέρθηκε και στην Συρία, τονίζοντας ότι το Ιράν έχει πετύχει το 90% των στόχων του. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για  «ενδεχόμενες μελλοντικές επιθέσεις» του Ισραήλ στη Συρία, ο Σαμχανί τόνισε ότι «θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας του μετώπου αντίστασης».