Εις θάνατον 75 ισλαμιστές στην Αίγυπτο για την «υπόθεση Ραμπάα»

-
122

Εβδομήντα πέντε άτομα, ανάμεσά τους σημαντικά στελέχη του ισλαμιστικού κινήματος καταδικάστηκαν με την εσχάτη των ποινών, στην Αίγυπτο, για τα αιματηρά επεισόδια σε εκδήλωση διαμαρτυρίας το 2013 που κατέληξε στον θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών από την επέμβαση των δυνάμεων της τάξης.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες εις θάνατον είναι οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Εσάμ αλ Εριάν καικ Μοχάμεντ Μπελτάζι, αλλά και ο σημαντικός ιεροκήρυκας Σαφουάτ Χιγκάζι.

Στην ίδια δίκη με ποινές ισόβιας κάθειρξης καταδικάστηκαν εκατοντάδες κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και ο πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπάντι. Οι καταδικασθέντες  κατηγορούνταν για αδικήματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την παρακίνηση σε βία, για φόνους και για την οργάνωση παράνομων διαδηλώσεων.

Οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει πάντως αυτή τη μαζική δίκη, με τους περισσότερους από 700 κατηγορούμενους για την «υπόθεση Ραμπάα», η οποία έγινε γνωστή έτσι από το όνομα της  πλατείας, όπου πραγματοποιήθηκε η αιματηρή διαμαρτυρία, λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον νυν πρόεδρο Φατάχ αλ Σίσι.