Αποχώρησαν οι Κοσσοβάροι, παραμένει σε επιφυλακή ο σερβικός στρατός

-
574

Αποχώρησαν το απόγευμα οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσσόβου από την λίμνη Γκάζιβοντε κοντά  στην Πρίστινα, όπου είχαν αναπτυχθεί τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Η Σερβία, ωστόσο, διατηρεί το καθεστώς υψίστης ετοιμότητας στις ένοπλες δυνάμεις της μέχρι να εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε το γραφείο της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσσοβο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιθεώρησε μονάδες του σερβικού στρατού, ενώ την ίδια ώρα σε επιφυλακή βρίσκεται και ο σερβικός πληθυσμός της περιοχής.

Παραλλήλως σε κάποιες οδικές αρτηρίες, γύρω από σερβικούς δήμους, έχουν μεταφερθεί βαριά οχήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως οδοφράγματα στην περίπτωση που επιστρέψουν οι δυνάμεις των Κοσσοβάρων.

Το πρωί εξήντα άνδρες της μονάδας ταχείας επέμβασης της αστυνομίας του Κοσσόβου κατέλαβαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό και όλες τις εγκαταστάσεις στην τεχνητή λίμνη Γκάζιβοντε, η οποία βρίσκεται στα  σύνορα με την Σερβία και ελέγχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση των Σέρβων.

Η λίμνη αυτή έχει στρατηγική σημασία για το Κόσσοβο, καθώς από εκεί υδροδοτείται το 50% του πληθυσμού ενώ το νερό από τη λίμνη χρησιμοποιείται για την υδρόψυξη των αντιδραστήρων στον θερμοηλεκτρικό σταθμό «Obilic» κοντά στην Πρίστινα.

Η επίσημη δικαιολογία που δόθηκε από την Πρίστινα για την παρουσία των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην λίμνη είναι ότι ήθελαμ να  διασφαλίσουν την επίσκεψη του προέδρου, Χάσιμ Θάτσι. Ο πρόεδρος του Κοσσόβου επισκέφτηκε σήμερα την  περιοχή, περπάτησε στο φράγμα της λίμνης και έκανε βόλτα με φουσκωτό σκάφος. Αμέσως μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επισκέφτηκε ένα τμήμα του εδάφους του Κοσσόβου. Είπε επίσης ότι συνάντησε και Σέρβους κατοίκους με τους οποίους ήπιε καφέ και είχε φιλική κουβέντα.