Εκτός κυβέρνησης η Ράνια Αντωνοπούλου

-
2

Εκτός κυβέρνησης έθεσε ο πρωθυπουργός την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη πως έπαιρνε επίδομα 12.000 ευρώ ετησίως για ενοίκιο. Μπορεί από νομικής απόψεως να μην υφίσταται παρανομία, αλλά είναι διάχυτη εντύπωση και στον χώρο της συμπολίτευσης πως πρόκειται για ηθικό ατόπημα, το οποίο συνεπάγεται σημαντικό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία.

Η Ράνια Αντωνοπούλου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επιχειρεί να δικαιολογήσει την ενέργειά της, αλλά πολιτικά το ζήτημα είχε κριθεί από την αρχή. Αν και απέφυγε να παραιτηθεί ευθέως, δηλώνοντας ότι θα επιστρέψει τα χρήματα που είχε πάρει και ότι θέτει τον εαυτό της στη διάθεση του πρωθυπουργού, το Μαξίμου ουσιαστικά ανακοίνωσε την απόλυσή της. Χρησιμοποιήθηκε, βεβαίως, η κομψή διατύπωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτησή της. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας της είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και εμμέσως πλην σαφώς την είχε προτρέψει να τον διευκολύνει παραιτούμενη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα ακολουθήσει μίνι ανασχηματισμός. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν τίθεται θέμα για τον σύζυγο της Ράνιας Αντωνοπούλου υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, τον θεωρεί απαραίτητο στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.