Ελληνοτουρκικές σχέσεις και Έλληνες της Πόλης

-
1

Το θέμα «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι Έλληνες της Πόλης» θα παρουσιάσει  την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, στις 7.15 μ.μ, ο ερευνητής του κωνσταντινουπολίτικου ελληνισμού Νίκος Μιχαηλίδης, στο  Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας, που γίνεται στο πλαίσιο του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου του Δήμου Κηφισιάς.

Ο ομιλητής θα ξεδιπλώσει την πορεία της ελληνικής μειονότητας, από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης έως την έναρξη του πολέμου. Θα αναπτύξει τα όσα συνέβησαν κατά τα τρία χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1940, 1941 και 1942) και την διαμόρφωση των  ελληνοτουρκικών σχέσεων στο πλαίσιο αυτής της έκτακτης περιόδου, κατά την οποία η τουρκική ηγεσία βρήκε την ευκαιρία να οξύνει την καταπίεση της μειονότητας λαμβάνοντας σκληρά μέτρα, όπως τον έκτακτο φόρο Βαρλίκ Βεργκισί.

Θα αναφερθεί επίσης στην στάση της τουρκικής κοινής γνώμης, αλλά και της τουρκικής ηγεσίας, απέναντι στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ελλάδα και θα αναπτύξει την στάση ουδετερότητας που κράτησε η τουρκική κυβέρνηση.

Στο σεμινάριο, θα παρουσιαστούν και τα πρώτα συμπεράσματα από την πρωτότυπη έρευνα για τους Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι συμμετείχαν σε όλα τα μέτωπα. Βάση της έρευνας ήταν 110 προσωπικές συνεντεύξεις που πήρε ο Νίκος Μιχαηλίδης από εθελοντές  ή από πολύ κοντινούς συγγενείς τους.

Στις συναντήσεις του Σεμιναρίου, που γίνονται στην Βιβλιοθήκη του Δήμου Κηφισιάς (Έπαυλη Δροσίνη) Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού, έχουν προγραμματιστεί επίσης:

  • Στις 23 Φεβρουαρίου, ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, θα παρουσιάσει το θέμα: «Αναζητώντας τα ίχνη του δωσιλογισμού στην κατοχική Αθήνα»
  •  Στις 16 Μαρτίου, ο γ.γ. του Κέντρου Ελληνο-ρωσικών Ιστορικών Ερευνών, θα μιλήσει με θέμα: «Τα Ορλωφικά (Φεβρουάριος-Μάρτιος 1770) μέσα από τα μάτια των Ρώσων ιστορικών»