Ελβετικά χημικά πουλήθηκαν στον Άσαντ;

-
1

Το 2014 ελβετική εταιρεία εξήγαγε στην Συρία χημικά με τα οποία παρασκευάζεται το αέριο Σαρίν, ανέφεραν τοπικά μέσα. Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιόφωνο και τον τηλεοπτικό σταθμό RTS, η ελβετική εταιρεία που δεν κατονομάζεται, εξήγαγε 5 μετρικούς τόνους ισοπροπανόλης στην Συρία.

Τον Μάιο του ίδου έτους η Συρία κατέστρεψε 120 μετρικούς τόνους ισοπροπανόλης υπό την επίβλεψη του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ). «Ωστόσο πέντε μήνες μετά ελβετική εταιρεία πούλησε 5 μετρικούς τόνους του εν λόγω χημικού στην Συρία με την ανοχή των αρχών», ανέφερε το RTS.

Η ελβετική Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων, ερωτώμενη σχετικά, απάντησε πως η ισοπροπανόλη πουλήθηκε σε συριακή φαρμακευτική εταιρεία και πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είχε ή έχει σχέσεις με το συριακό καθεστώς. Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς Άσαντ στις οποίες περιλαμβάνεται και η πώληση πολλών χημικών, της ισοπροπανόλης περιλαμβανομένης. Όμως η Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ και δεν έχει εντάξει την ισοπροπανόλη στην απαγόρευση εξαγωγών προς την Συρία.

Όπως υποστηρίζουν οι αντίπαλοι του καθεστώτος, ο Άσαντ έχει εκτελέσει 214 χημικές επιθέσεις από το 2011, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.420 ανθρώπους.