Εμφανίστηκε στα δικαστήρια ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis

-
0

Αιφνιδιαστική εμφάνιση στα δικαστήρια έκανε το μεσημέρι της Τρίτης το πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση Novartis, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, Κωνσταντίνος Φρουζής, την ώρα που η πολιτική ζωή του τόπου κινείται στον ρυθμό του ομώνυμου σκανδάλου.

Ο κ. Φρουζής εμφανίστηκε στο δικαστήριο μαζί με τους δικηγόρους του, τονίζοντας ότι δεν θέλει να υπάρχει καμία υπόνοια πως θα φύγει από την χώρα.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis  αρνείται κατηγορηματικά την κατηγορία που του αποδίδεται, αλλά όπως αναφέρει «χωρίς βεβαίως να είμαι σε θέση αυτήν τη στιγμή να αντικρούσω ένα προς ένα τα στοιχεία που την συνθέτουν και με αφορούν καθ’ όσον δεν έχω λάβει γνώση της σχηματισθείσης κατηγορίας».

Τονίζει ακόμη ότι ουδέποτε διανοήθηκε να διαφύγει στο εξωτερικό και συμπληρώνει ότι προσήλθε ενώπιον της δικαιοσύνης για να «διαλυθεί η οποιαδήποτε υπόνοια περί προθέσεως διαφυγής μου στο εξωτερικό, αλλά και προς απόδειξη ότι είμαι στη διάθεση της Ελληνικής Δικαιοσύνης ανά πάσα στιγμή προκειμένου να συνδράμω, έστω και με την ιδιότητα του κατηγορουμένου στο έργο της».

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών καλείται να επικυρώσει την εισαγγελική διάταξη με την οποία έχει επιβληθεί στον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, κάτι που ο ίδιος, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, το δέχεται, εκφράζοντας παραλλήλως την επιθυμία του να κληθεί προς απολογία από τη Δικαιοσύνη.

Ο φάκελος της υπόθεσης, μετά την άσκηση δίωξης, βρίσκεται πλέον στα χέρια δυο ανακριτριών Διαφθοράς, στη διακριτική ευχέρεια των οποίων έγκειται και το ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματος σύλληψης, κάτι για το οποίο έχει δώσει το «πράσινο φως» και η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Πόλεμος ΝΔ - Κυβέρνησης

Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης κλιμακώνεται, ειδικά μετά την κατάθεση της κυβερνητικής πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κάνουν λόγο για ιστορική ευκαιρία, ενώ η ΝΔ για σκευωρία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι «εφόσον επικρατήσει εντός της προκαταρκτικής εξέτασης η άποψη ότι η δωροδοκία ως ποινικό αδίκημα δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων ενός υπουργού, την αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικής δίωξης δεν έχει η Βουλή, την έχει η τακτική δικαιοσύνη, η εισαγγελία επί της ουσίας».

Άσκησε επίσης έντονη κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί «στημένης» υπόθεσης και χαρακτήρισε «απολύτως γελοία» την κατηγορία της αντιπολίτευσης περί «σκευωρίας». Σημείωσε ακόμη ότι ο Μητσοτάκης πρέπει να πει με ευθύτητα ποιος είναι αυτός που «διώκει το κόμμα του πολιτικά» και πώς αυτός ο υποτιθέμενος διώκτης κατάφερε να οργανώσει μια τέτοια διεθνούς βεληνεκούς «σκευωρία». «Όλα τα υπόλοιπα είναι για να βρισκόμαστε σε δουλειά», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος σε ότι αφορά τις κατηγορίες της κ. Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη σχολίασε ότι «κανένας απολύτως δεν έχει καμία διάθεση να ασχοληθεί με τη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη, παρά μόνο στον βαθμό που, ως σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρέπει να ελέγχεται, όπως όλα τα δημόσια πρόσωπα».

Η ΝΔ, με δηλώσεις της εκπροσώπου της επιμένει ότι «η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, ούτε αδικήματα περιγράφει ούτε πρόταση για άσκηση δίωξης περιλαμβάνει» και υποστηρίζει ότι «το μόνο που περιλαμβάνει είναι επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών του Παναγιώτη Κουρουμπλή».

Υποστηρίζει επίσης ότι «το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα είναι να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους» και ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη και ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα.

Για «ωμή κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» κάνει λόγο και ο τομεάρχης εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης, εστιάζοντας στην επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον Άρειο Πάγο και στις δηλώσεις υπουργών και την «προαναγγελία σε ανύποπτο χρόνο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον Φεβρουάριο του 2017».

Αναβλήθηκε η δίκη της γραμματέα του Φρουζή

Εντωμεταξύ, σε αναβολή οδηγήθηκε η εκδίκαση, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, της μήνυσης του γιου τού πρώην επικεφαλής της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, σε βάρος εργαζόμενης στη φαρμακοβιομηχανία, για την κατηγορία της απάτης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε,  καθώς η κατηγορούμενη, η οποία εμφανίστηκε από κάποια ΜΜΕ ως προστατευόμενη μάρτυρας στην έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία, είχε κληθεί ενώπιον του εισαγγελέα Διαφθοράς για συμπληρωματική κατάθεση.

Σημειώνεται ότι η άλλοτε γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή δεν εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο από δικηγόρο, στο οποίο εμφανίστηκε συνεργάτιδα δικηγόρου, η οποία προσκόμισε βεβαίωση ότι η κατηγορούμενη καταθέτει σήμερα, ενώπιον του εισαγγελέα Διαφθοράς σήμερα. Η υπόθεση της πάντως αναβλήθηκε για τις 2/11/2018.