Επί ποδός πολέμου για τη Novartis

-
0

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα επιτελεία των κομμάτων ενόψει της έναρξης της συζήτησης για την σύσταση προανακριτικής εξέτασης για το σκάνδαλο της Novartis, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής απέρριψε το απόγευμα, κατά πλειοψηφία, την πρόταση της ΝΔ, να μην αφορά πρόσωπα η ψηφοφορία για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη Novartis και έτσι στην αυριανή ψηφοφορία θα στηθούν 10 κάλπες.

Η απόφαση για τις δέκα κάλπες μπορεί ωστόσο να ανατραπεί αν στην Ολομέλεια προκύψουν νέα δεδομένα. Εάν, δηλαδή, τα πέντε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν αυτοβούλως ότι προτίθενται να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για τους υπολοίπους αναφερόμενους στη δικογραφία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε, ίσως, να στηθεί μία κάλπη. Τα ψηφοδέλτια, ωστόσο, θα κάνουν ονομαστική αναφορά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα και βεβαίως τον τελευταίο λόγο θα έχει η εθνική αντιπροσωπεία.

Αμέσως μετά τη Διάσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε ότι πλειοψήφησε, με ψήφους 14 έναντι 8, η εισήγησή του για 10 κάλπες. Στη Διάσκεψη η ΝΔ αντιπρότεινε μία μη προσωποποιημένη ψηφοφορία με γενική αναφορά στη συγκρότηση ή τη μη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Η εισήγηση του προέδρου της Βουλής, που εγκρίθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ, προβλέπει ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο στις 09:00 και θα περαιωθεί σε μία συνεδρίαση, «ό, τι και αν σημαίνει κάτι τέτοιο από πλευράς χρόνου». Η υπό συγκρότηση Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης θα έχει, κατ’ αρχήν, έναν μήνα προθεσμία και θα απαρτίζεται από 21 μέλη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΝΔ

Την ίδια ώρα η ΝΔ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από  την αυριανή ψηφοφορία, αν η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση να τοποθετηθούν δέκα κάλπες στην ψηφοφορία, μία για κάθε εμπλεκόμενο. Το άφησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, όταν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε: «Θα δούμε. Η ΝΔ έχει τα όπλα της». Παραλλήλως ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε την επιχειρηματολογία της ΝΔ ότι πρόκειται για μεθόδευση και είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια.

Την ίδια ώρα, η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν προϊστάμενη στο Νομικό Γραφείο του πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου, χαρακτηρίζει «μη νόμιμο το αίτημα για σύγκλιση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο όπως έγινε γνωστό προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή διαφθοράς, στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή». Όπως εξηγεί η ίδια, στην δήλωσή της, «οι ανακριτές διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς διαφθοράς είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της διαφθοράς σύμφωνα με τον νόμο 4022/2011».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι κατέθεσε «σήμερα έγκληση και μήνυση κατά του ενός από τους τρεις ανώνυμους μάρτυρες, που ψέλλισε το όνομά μου κατά τρόπο αυταπόδεικτα ψευδή». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι στρέφεται και «κατά των αυτουργών και των συνεργών μιας σειράς εγκλημάτων που έχουν βαρύ θεσμικό χαρακτήρα».

Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει στην δήλωσή του ότι «διεπράχθη σε βάρος του κατάχρηση εξουσίας με τη νομική έννοια του όρου». Όπως λέει τον «εξέθεσαν σε δίωξη, ενώ γνώριζαν όχι απλώς ότι είναι αθώος, αλλά παντελώς άσχετος με την υπόθεση». Υποστηρίζει επίσης ότι όσα συνέβησαν τις τελευταίες βδομάδες «έχουν προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό και υπουργούς του ένα χρόνο πριν» και ότι «η κυβέρνηση αντιποιείται εισαγγελικά και δικαστικά καθήκοντα». Κάνει τέλος λόγο «για σφετερισμό της ιδιότητας του κρατικού οργάνου για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του πολιτεύματός μας, όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Επίθεση από Γεννηματά

Μετωπική στην κυβέρνηση για την Novartis, αλλά και για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής εξαπέλυσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά με άρθρο της στο enikos.gr. «Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Όλα στο φως», σημειώνει η κ. Γεννηματά, προαναγγέλλοντας την στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην αυριανή συζήτηση.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι την ώρα που είναι ανοιχτά όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα δημιουργεί έναν «μηχανισμό λάσπης κατά πολιτικών της αντιπάλων, εκμεταλλευόμενη ένα υπαρκτό διεθνές σκάνδαλο». Επαναλαμβάνει, επίσης, ότι η κυβέρνηση «παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης και καταπατά κάθε έννοια κράτους δικαίου». Η Φώφη Γεννηματά επικρίνει και τη ΝΔ, καταλογίζοντας της ότι με την στάση της δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στην υπέρβαση των προβλημάτων.

Για 100% σκευωρία έκανε λόγο και ο εμπλεκόμενος  πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέροντας ότι στη Βουλή θα αποδειχθεί ότι πρόκειται για ένα «σκηνικό»  που έχει στήσει η κυβέρνηση. Ο κ. Λοβέρδος, αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «αρχισυμμορίτη»  της υπόθεσης Novartis, σημειώνοντας ότι οι ενέργειές του παραπέμπουν σε άρθρα του ποινικού κώδικα που αφορούν τη σύσταση συμμορίας. Οι μέχρι στιγμής τοποθετήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δείχνουν ότι υπάρχει ένταση και στα δύο «στρατόπεδα», η οποία προϊδεάζει για μια σκληρή και σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεση στην Βουλή.