Ευφορία από το «ναι» των Σοσιαλδημοκρατών στην Μέρκελ

-
2

Ευφορία στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, στην Μέρκελ, στην Γερμανία, αλλά και στην ΕΕ, προκαλεί το «ναι» που είπαν τελικά, οι Σοσιαλδημοκράτες για την συμμετοχή του SPD στον «μεγάλο συνασπισμό». Μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν μήνες και έπειτα από εσωτερικές διεργασίες αρκετών εβδομάδων, οι Σοσιαλδημοκράτες με εσωτερική ψηφοφορία ενέκριναν την συμμετοχή του κόμματός τους σε κυβέρνηση υπό την Άγγελα Μέρκελ με ποσοστό 66,2%.

αι" σε κυβέρνηση υπό την Μέρκελ είπαν 239.604 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, σε σύνολο 378.437 (363.494 έγκυρα) και ποσοστό 66,02%, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής. Αντιθέτως, «Όχι» ψήφισαν 123.329 μέλη, ποσοστό 33,98%. Στην εσωκομματική διαδικασία συμμετείχε το 78,39% των 463.722 μελών που είχαν το δικαίωμα ψήφου. Το αποτέλεσμα θεωρείται έγκυρο και δεσμευτικό, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του SPD, αφού η συμμετοχή ξεπέρασε το 20% του αριθμού των μελών του κόμματος.

Ο μεταβατικός πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, δήμαρχος του Αμβούργου και αντικαταστάτης του Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, χαιρέτησε το αποτέλεσμα σχολιάζοντας ότι με την εσωκομματική συζήτηση για την συμμετοχή στην κυβέρνηση το SPD συσπειρώθηκε ακόμη περισσότερο. Πανηγυρικό χαρακτήρα είχαν και οι δηλώσεις του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μίλησε για «γιορτή της εσωκομματικής δημοκρατίας». Πρόσθεσε ακόμη ότι μπορεί κάποιος να βασιστεί στα μέλη του SPD, τα οποία «δεν φοβούνται ούτε αποθαρρύνονται», αναφερόμενος στους «υποστηρικτές της συμμετοχής στην κυβέρνηση όσο και στους επικριτές της».

«Ευχαριστώ για την παθιασμένη αντιπαράθεση των τελευταίων εβδομάδων. Και τώρα, να κυβερνήσουμε με σύνεση και να ανανεώσουμε το SPD» ήταν το σχόλιο που έκανε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του κόμματος Λαρς Κλινγκμπάιλ. Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας μίλησε για «ενίσχυση του SPD μέσω της ψήφου των μελών του» και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Νεολαία του κόμματος.

Ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, που -όπως είπε- δεν θα διχάσει το κόμμα, εμφανίστηκε και η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Αντρέα Νάλες, η οποία είναι υποψήφια για την προεδρία. Τέλος, ο μεγάλος χαμένος, ο τέως πρόεδρος του κόμματος Μάρτιν Σουλτς, με δήλωσή του στην Sueddeutsche Zeitung εξέφρασε και αυτός την ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα μπορεί να βοηθήσει την Γερμανία και την Ευρώπη να προχωρήσουν, αλλά και να ενδυναμώσει το SPD.

Είμαι εδώ, είπε ο επικεφαλής της Νεολαίας

Διαφορετική, ωστόσο αναμενόμενη, ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της Νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών, Κέβιν Κιούνερτ, ο οποίος είχε ταχθεί ενεργά κατά της συμμετοχής του SPD σε νέο κυβερνητικό συνασπισμό υπό την 'Αγγελα Μέρκελ. «Αγωνιστήκαμε για να κερδίσουμε. Για αυτό πρώτα από όλα, απογοήτευση. Η κριτική για τον μεγάλο συνασπισμό παραμένει. Δεν υπάρχει ανανέωση του SPD χωρίς εμάς. Αύριο ξεκινάμε», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ο Κιούνερτ, αφού τόνισε, ότι ξέρει να χάνει, σημείωσε ότι τώρα θα προσπαθήσει ώστε να επιτευχθεί ότι καλύτερο γίνεται μέσα από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. «Η αντιπαράθεση έδειξε ότι ξεκίνησε μια διαδικασία θεμελιώδους και προγραμματικής ανανέωσης του κόμματος. Εμείς η Νεολαία θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε αυτή την διαδικασία και θα παρακολουθούμε από κοντά την κυβέρνηση. Θα απαιτήσουμε να ξεκινήσει και πάλι η πολιτική αντιπαράθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε τέλος τα νέα μέλη του SPD να παραμείνουν σε ετοιμότητα, ενώ σε ό, τι αφορά το αν έκανε κάποια συμφωνία με την ηγεσία του κόμματος, δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν εξαγοράζομαι!».

Χαρές από Μακρόν και Μέρκελ

Ικανοποίηση επικρατεί και στο «στρατόπεδο» της Χριστιανικής Ένωσης, ιδιαίτερα στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), αφού η απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών οδηγεί και πάλι, για τέταρτη φορά, την Μέρκελ στην Καγκελαρία. Η ίδια η καγκελάριος έδωσε τα συγχαρητήριά της στους Σοσιαλδημοκράτες, γράφοντας στον λογαριασμό του κόμματος της στο Twitter: «Συγχαίρω το SPD για αυτό το καθαρό αποτέλεσμα και προσβλέπω στην περαιτέρω συνεργασία για το καλό της χώρας μας».

«Και τώρα δουλειά!» ήταν το σχόλιο του υπηρεσιακού υπουργού Καγκελαρίας και επόμενου υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος ήταν και παραμένει ένα από τα πλέον έμπιστα πρόσωπα της Μέρκελ.

Χαρούμενο είναι όμως το κλίμα και στο Παρίσι, όπου ο Μακρόν, μετά την πολύμηνη ακυβερνησία στην Γερμανία, βλέπει πλέον να ξεπαγώνουν τα φιλόδοξα σχέδιά του για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ευρωζώνη. Ο πρόεδρος της Γαλλίας χαρακτήρισε «καλά νέα για την Ευρώπη» το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας στο SPD, σημειώνοντας ότι «Γαλλία και Γερμανία θα εργαστούν μαζί, τις επόμενες εβδομάδες, για να αναπτύξουν νέες πρωτοβουλίες και να προωθήσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο».

Η επόμενη ημέρα  

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, η γενική γραμματέας του SPD Αντρέα Νάλες δήλωσε, πριν από λίγες ημέρες, σε κλειστό κομματικό κύκλο ότι τα στελέχη που θα αναλάβουν υπουργικά πόστα θα ανακοινωθούν στις 12 Μαρτίου. Μόλις δύο ημέρες δηλαδή πριν την ανάδειξη της Άγγελας Μέρκελ σε Καγκελάριο από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, που θα γίνει στις 14 Μαρτίου. Σύμφωνα με την Νάλες, αυτό θα γίνει για να αποτραπεί το ενδεχόμενο τα πρόσωπα να μονοπωλήσουν την συζήτηση.

Σημειώνεται ότι οι Σοσιαλδημοκράτες αναλαμβάνουν τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Εργασίας και Οικογένειας. Μέχρι τώρα όμως, βέβαιο μπορεί να θεωρηθεί μόνο ότι ο Όλαφ Σολτς θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών και Αντικαγκελάριος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μετά και τους ατυχείς χειρισμούς Σουλτς για την ανάληψη από τον ίδιο του υπουργείου Εξωτερικών, να οργιάζει η ονοματολογία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η τοποθέτηση της Μανουέλα Σβέσιγκ, αντιπροέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο - Πομερανία (πρώην Αν. Γερμανία). Η Σβέσιγκ εξέφρασε την ελπίδα το κόμμα της να επιλέξει και στελέχη από την πρώην ανατολική Γερμανία, κάτι που δεν έκανε η Μέρκελ για τα υπουργεία που εξασφάλισαν οι Χριστιανοδημοκράτες.

Τέλος την Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσουν τους νέους υπουργούς και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι αναλαμβάνουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Συγκοινωνιών και Αναπτυξιακής Βοήθειας. Από το Μόναχο πάντως, μέχρι στιγμής το μόνο που ακούγεται είναι η πολύ πιθανή ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών από τον αρχηγό του CSU και απερχόμενο Πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ.