Τραμπ και Πούτιν: Έχουμε κοινά συμφέροντα

Τραμπ και Πούτιν: Έχουμε κοινά συμφέροντα

Τελικά ο πάγος έσπασε στο Ελσίνκι. Στην ιστορική συνάντηση κορυφής, την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας αναγνώρισαν την ύπαρξη κοινών συμφερόντων και συμφώνησαν για την αναζήτηση κοινού εδάφους. Και οι δύο πλευρές αναφέρουν ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ότι αποτελεί μία καλή αρχή.

Οι συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ειλικρινείς και χρήσιμες, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας κατά την έναρξη της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Ελσίνκι. Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι οι συνομιλίες αντικατοπτρίζουν την επιθυμία των δύο ηγετών για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και χαρακτήρισε δύσκολη την περίοδο που διανύουμε. Επισήμανε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για τέτοιες δυσκολίες, καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει. Ανέφερε μάλιστα ότι σήμερα η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία και τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις στον Αμερικανό ομόλογό του σχετικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών, τονίζοντας ότι θεωρεί σημαντικό «να ξεκινήσει ένας διάλογος για την ισορροπία των πυρηνικών όπλων».  Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Μόσχα θεωρεί ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για την επέκταση της συνθήκης START.

Οι θέσεις μας δεν συμφωνούν σε όλα τα θέματα ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ωστόσο και πάλι ότι οι συνομιλίες έγιναν σε καλό κλίμα και εκφράζοντας την ελπίδα ότι  πλέον κατανοεί καλύτερα ο ένας τον άλλον. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν μπορούν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα, είπε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι έγινε το πρώτο βήμα. Εξειδικεύοντας μάλιστα είπε ότι υπάρχουν οι συνθήκες για μια αποτελεσματική συνεργασία στο θέμα της Συρίας, ενώ αναγνώρισε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι η πρόοδος στο θέμα της Κορέας οφείλεται στην δική του εμπλοκή.

Σχετικά με το Ιράν, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει τις ρωσικές θέσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ για την Ουκρανία τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πείσουν το Κίεβο να συμμορφωθεί με την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ. Ανέφερε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ασφάλειας του Ισραήλ. Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι στην συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν αναμείχθηκε ποτέ.

Έχουμε ταιριαστά συμφέροντα

Σε ό, τι αφορά το φυσικό αέριο, ο Πούτιν πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του να συνεργαστούν για τη ρύθμιση των αγορών του πετρελαίου και του σχιστολιθικού φυσικού αερίου. «Εμείς ως το μεγαλύτερο κράτος παραγωγός φυσικού αερίου –και οι ΗΠΑ είναι επίσης μια τέτοια χώρα– θα μπορούσαμε να εργαστούμε με στόχο να ρυθμιστεί η διεθνής αγορά. Δεν ενδιαφερόμαστε να μειωθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα καθώς οι παραγωγοί θα μπορούσαν να πληγούν. Επίσης, δεν ενδιαφερόμαστε για υπερβολικά υψηλές τιμές», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Εκπλήξεις είχε η συνάντηση όμως και για τον αγωγό Nord Stream 2, καθώς ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Τραμπ ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να διατηρήσει τη διαμετακόμιση του αερίου μέσω της Ουκρανίας. Είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε το συμβόλαιο που λήγει το 2019, εφόσον η διένεξη στο δικαστήριο της Στοκχόλμης επιλυθεί». Και κατέληξε: «Ο Τραμπ προασπίζεται τα αμερικανικά συμφέροντα, εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Έχουμε ταιριαστά συμφέροντα, αναζητούμε κοινό έδαφος».

Τραμπ: Η σχέση μας αλλάζει  

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε από την πλευρά του ότι είχε έναν πολύ παραγωγικό διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και χαρακτήρισε τις συνομιλίες «πολύ καλές». Συμπλήρωσε ακόμη ότι ο  εποικοδομητικός διάλογος με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την παγκόσμια ειρήνη. Αναφερόμενος στις δύο χώρες, τόνισε ότι «η σχέση μας έχει αλλάξει».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι μίλησε για αρκετή ώρα με τον Πούτιν σχετικά με την  ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, σημειώνοντας ότι η έρευνα των αμερικανικών αρχών για την υπόθεση είναι μια καταστροφή για τις ΗΠΑ. Συμπλήρωσε επίσης ότι δεν υπήρξε καμία συμπαιγνία και σημείωσε αναφερόμενος στον Πούτιν: «Δεν γνωρίζω τον πρόεδρο για να συνεργήσω μαζί του». «Κέρδισα εύκολα τη Χίλαρι Κλίντον», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, συμπληρώνοντας ότι είχε «μια εξαιρετική εκστρατεία και γι αυτό είναι πρόεδρος». Νωρίτερα ο Τραμπ είχε αποκαλέσει την αμερικανική έρευνα για την υπόθεση ως μια “βλακεία” που ευθύνεται για το κακό κλίμα στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας.

Συνεχίζοντας ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την σημερινή συνάντηση ως το ξεκίνημα μιας μακρόχρονης διαδικασίας με ισχυρό διάλογο με τη Ρωσία, εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ έχουν «την ευκαιρία να κάνουν κάποια σπουδαία πράγματα μαζί με τη Ρωσία» και απέδωσε ευθύνες για το κακό κλίμα της προηγούμενης περιόδου και στις δύο χώρες. Υπογράμμισε, επίσης, την σημασία να ασκηθεί πίεση στο Ιράν και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος Πούτιν και η Μόσχα επιθυμούν να δοθεί ένα τέλος στην ταχεία εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Η διαδικασία της Συνόδου

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ συμμετείχαν σε δύο γύρους συνομιλιών, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από τέσσερις ώρες. Στο πρώτο μέρος οι συνομιλίες ήταν τετ-α-τετ των και κράτησαν περισσότερο από δύο ώρες. Ακολούθησε το γεύμα εργασίας, στο οποίο μετείχαν και άλλα μέλη των δύο αντιπροσωπειών.

Από ρωσικής πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ και ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο και ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον. Οι συνομιλίες αυτές διήρκεσαν περίπου δύο ώρες.

Η συνάντηση έγινε στο προεδρικό μέγαρο, στο κέντρο της φινλανδικής πρωτεύουσας που έχει μακρά παράδοση φιλοξενίας συναντήσεων κορυφής Ανατολής-Δύσης.

Οι πρώτες δηλώσεις

«Χαίρομαι πολύ που σας συναντώ, έχει έρθει ο καιρός να μιλήσουμε εις βάθος για τις σχέσεις μας», δήλωσε ο Πούτιν, ενώ ο Τραμπ εξέφραζε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη σχέση». «Έλεγα, και είμαι σίγουρος ότι το έχετε ακούσει στη διάρκεια των χρόνων πως το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα», είπε ο Τραμπ καθισμένος δίπλα στον Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Η συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, μόνο με τους διερμηνείς τους, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ την χαρακτήρισε ως μία «καλή αρχή». Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη το γεύμα εργασίας με τις ομάδες τους και θα ακολουθήσει η κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο εδώ και 18 μήνες, δηλώνει ότι ελπίδα του είναι να δημιουργήσει μια προσωπική σχέση με τον πρώην πράκτορα της KGB, που κρατά τα ηνία στη Ρωσία εδώ και πολλά χρόνια.

Λίγο πριν από την πρώτη χειραψία, έδωσε τον τόνο με ένα tweet όπου απέδιδε τις κακές σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας σε… «βλακεία ετών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών» και στο «κυνήγι μαγισσών» που έχει εξαπολύσει, όπως υποστηρίζει, το FBI που ερευνά ενδεχόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Το μήνυμα προκάλεσε την ικανοποίηση της Μόσχας. «Συμφωνούμε», ήταν η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι