Φεύγει …διπλωματικά από το Αφρίν η Μόσχα

-
11

Ρώσοι στρατιώτες και μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας που στάθμευαν στο Αφρίν της Συρίας αποχώρησαν από την περιοχή, μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων.

Την είδηση αυτή μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείo Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο,  μια μονάδα του ρωσικού Κέντρου για τη συμφιλίωση στην Συρία μεταφέρθηκε από το Αφρίν στο Ταλ Άτζαρ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η μετακίνηση έγινε για να μην υπάρξουν απώλειες ή τραυματισμοί Ρώσων στρατιωτών.Νωρίτερα πάντως ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών διέψευσε την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή.

Η Μόσχα έχει εκφράσει ήδη τις ανησυχίες της για την εμπλοκή της Άγκυρας στην περιοχή και έχει καλέσει όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Μάλιστα νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωνε σε ανακοίνωσή του ότι η Ρωσία εμμένει στην θέση της για την εξεύρεση μιας λύσης που θα βασίζεται στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας.

Μέσω ΟΗΕ η ρωσική παρέμβαση

Την ίδια ώρα, μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας του ρωσικού κοινοβουλίου ανέφερε ότι η Ρωσία θα στηρίξει τη Συρία με διπλωματικά μέσα και θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσει η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν.

Εντωμεταξύ εκπρόσωπος των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) ανέφερε ότι τα τουρκικά μαχητικά βομβαρδίζουν το Αφρίν και τα γύρω χωριά και έκανε λόγο για άγνωστο αριθμό τραυματιών. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι προς το παρόν δεν γίνονται συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τις δυνάμεις των YPG παρά «μόνο αψιμαχίες».