Γαλλία: Να μην "θυσιαστούν" οι Κούρδοι της Συρίας

-
198

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί υπογράμμισε ότι οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι μαζί με τους συμμάχους τους βρίσκονται στα πρόθυρα της νίκης επί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο πεδίο της μάχης, δεν πρέπει να γίνουν νέα «θύματα» της συριακής σύγκρουσης.

«Η ανακοίνωση της αμερικανικής αποχώρησης από τη Συρία ξαναμοίρασε τα χαρτιά και δημιούργησε νέες καταστάσεις στην περιοχή. Ουδείς γνωρίζει ακόμη ποια διευθέτηση θα προκύψει», αναφέρει η Φλοράνς Παρλί.

«Το καθήκον μας είναι να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε οι SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, εντός των οποίων κυριαρχούν οι Κούρδοι) να γίνουν θύματα» της αποχώρησης των ΗΠΑ, προσθέτει. «Η εταίροι μας στο πεδίο, οι SDF, έδωσαν πολλά», υπογραμμίζει η υπουργός Άμυνας, την ώρα που οι συνέπειες που θα έχει η αμερικανική αποχώρηση στους Κούρδους απέχουν πολύ από το να έχουν ρυθμιστεί.

Το Πεντάγωνο ζήτησε τη δημιουργία «δύναμης παρατηρητών» στη βορειοανατολική Συρία για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Κούρδων συμμάχων, που απειλούνται από την Άγκυρα. Όμως η πρόταση απορρίφθηκε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.

«Η λύση ελλείψει άλλης είναι μια συμφωνία ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και τους Κούρδους. Όμως αυτό δεν θα συμβεί οπωσδήποτε, η Δαμασκός θέλει να ανακτήσει την κυριαρχία της. Εξ ου και η σημασία των Ρώσων στο παιγνίδι», σχολιάζει γαλλική κυβερνητική πηγή, υπογραμμίζοντας πως, για το Παρίσι, «η τύχη της Ροζάβα (των ημιαυτόνομων κουρδικών εδαφών στη Συρία) πρέπει να περιληφθεί σε μια πολιτική διευθέτηση» που να περιλάβει την Τουρκία.

Η Γαλλίδα υπουργός προειδοποιεί επίσης εναντίον οποιασδήποτε προσέγγισης με τη Δαμασκό, την ώρα που ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, έχει ανακτήσει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της Συρίας έπειτα από οκτώ χρόνια εμφυλίου πολέμου.

«Η πείρα μας διδάσκει τη διπροσωπία του συριακού καθεστώτος· αυτοί που θέλουν να επανασυνδεθούν μαζί του για να προστατευθούν κινδυνεύουν να έχουν την αθέτηση ως ανταμοιβή», εκτιμά η υπουργός.