Γκάτγουικ: Χάος από τα drones, σταδιακή επαναλειτουργία

Γκάτγουικ: Χάος από τα drones, σταδιακή επαναλειτουργία

Το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου ξανάνοιξε σήμερα για “περιορισμένο αριθμό” πτήσεων, μετά το χάος που προκάλεσε για περισσότερες από 36 ώρες ένας ή περισσότεροι σαμποτέρ με τη χρήση drones, τα οποία πετούσαν πάνω από το αεροδρόμιο, παίζοντας για ώρες κρυφτό με τους ελεύθερους σκοπευτές της αστυνομίας και του στρατού και προκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία για περισσότερους από εκατό χιλιάδες ανθρώπους που ήθελαν να ταξιδέψουν για τα Χριστούγεννα.

Μετά τη μεγαλύτερη αυτή αναστάτωση που αντιμετωπίζει ποτέ το Γκάτγουικ, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας, έπειτα από ένα σύννεφο ηφαιστειακής στάχτης το 2010, το αεροδρόμιο ανακοίνωσε ότι 700 αεροπλάνα προγραμματίζεται να απογειωθούν από τον διάδρομό του σήμερα, αν και θα συνεχιστούν οι καθυστερήσεις και οι ματαιώσεις.

Η Βρετανία χρησιμοποίησε στρατιωτική τεχνολογία για τη φρούρηση του αεροδρομίου κατά των, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ, αρκετών, όπως πιστεύεται, μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones) που πετούσαν πάνω από το αεροδρόμιο.

“Αυτό που γίνεται στο πεδίο είναι ένας συνδυασμός μέτρων που ελήφθησαν για να μας προσφέρουν τη βεβαιότητα ότι τα αεροπλάνα θα είναι ασφαλή. Ορισμένα από αυτά αφορούν στρατιωτικές δυνατότητες”, δήλωσε ο Γκρέιλινγκ στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC.

Σύμφωνα με τον υπουργό, προς το παρόν δεν υπάρχει “στο εμπόριο μια άμεση έτοιμη λύση που να λύνει αυτομάτως όλα τα προβλήματα”.

Το μυστήριο για τα κίνητρα του χειριστή ή των χειριστών των drones δεν έχει μέχρι στιγμής λυθεί και η αστυνομία σημειώνει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αφήνει να εννοηθεί ότι η παράλυση αυτή ενός εκ των πιο πολυσύχναστων αεροδρομίων της Ευρώπης είναι μια τρομοκρατική επίθεση.

Ο εφιάλτης με τα drones στο Γκάτγουικ πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος που έχει δει ποτέ μέχρι σήμερα ένα μεγάλο αεροδρόμιο στον κόσμο και φέρνει στο φως ένα νέο αδύναμο σημείο που θα πρέπει να διερευνήσουν ενδελεχώς οι δυνάμεις ασφαλείας και οι υπεύθυνοι των αεροδρομίων σε όλον τον κόσμο.

Ελεύθεροι σκοπευτές του στρατού και της αστυνομίας εκλήθησαν για να καταδιώξουν τα drones, τα οποία πιστεύεται ότι είναι βιομηχανικού είδους, τα οποία πετούσαν χθες Πέμπτη κοντά στο αεροδρόμιο κάθε φορά που αυτό προσπαθούσε να ξανανοίξει. Ακόμη δεν έχει εντοπιστεί ο δράστης, δήλωσε ο επικεφαλής επιχειρήσεων του Γκάτγουικ Κρις Γούντρουφ.

Οι πτήσεις σταμάτησαν στις 23:03 ώρα Ελλάδος της Τετάρτης μετά τον εντοπισμό δύο μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών κοντά στον αερολιμένα, προκαλώντας προβλήματα σε τουλάχιστον 120.000 ανθρώπους, ενώ ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος που είχε για τις κύριες αερογραμμές που έχουν έδρα στο αεροδρόμιο αυτό, μεταξύ των οποίων η easyJet και η British Airways.

Μετά την άνθηση που σημειώθηκε στις πωλήσεις τους, τα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη συνιστούν όλο και μεγαλύτερη απειλή για τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο. Στην Βρετανία ο αριθμός των παραλίγο συγκρούσεων μεταξύ ιδιωτικών drones και αεροσκαφών υπερτριπλασιάστηκε μεταξύ του 2015 και του 2017, με 92 περιστατικά να έχουν καταγραφεί πέρυσι.

Η πτήση drone εντός απόστασης ενός χιλιομέτρου από τα όρια ενός βρετανικού αεροδρομίου τιμωρείται με ποινή κάθειρξης πέντε ετών.

Η υπόθεση αυτή με τα drone στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ προκάλεσε απίστευτη ταλαιπωρία για δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες που εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο πάτωμα του αεροδρομίου καθώς αναζητούσαν εναλλακτικές διαδρομές για να μπορέσουν να περάσουν τις γιορτές με τις οικογένειές τους.

“Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι σχετίζεται με την τρομοκρατία με τη συμβατική έννοια”, σημείωσε ο Γκρέιλινγκ. “Αλλά είναι σαφώς μια δραστηριότητα πρόκλησης αναστάτωσης που δεν είχαμε ξαναδεί. Το περιστατικό αυτό δεν έχει ξανασυμβεί σε όλον τον κόσμο”, πρόσθεσε.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των drones που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά πιστεύεται ότι ήταν περισσότερα από ένα, σημείωσε επίσης. “Πιστεύεται ότι επρόκειτο για έναν αριθμό drones στον πληθυντικό”, είπε, για να καταλήξει: “Είναι βέβαιο ότι δεν ήταν πολλά, ήταν ο ίδιος μικρός αριθμός drones που εθεάθησαν πολλές φορές”.

Το Γκάτγουικ είναι το όγδοο αεροδρόμιο της Ευρώπης όσον αφορά τον αριθμό πτήσεων και εξυπηρετεί περισσότερους από 228 προορισμούς σε 74 χώρες, ενώ κάθε χρόνο το επισκέπτονται περίπου 45 εκατομμύρια επιβάτες.

Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, τα drones δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται κοντά σε αεροπλάνα ή αεροδρόμια και το ύψος στο οποίο πετούν δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 122 μέτρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι