Η μάχη της κάλπης στην Βουλή

-
4

Με αντιπαραθέσεις άνοιξε στην Ολομέλεια της Βουλής η αυλαία της συζήτησης επί της κυβερνητικής πρότασης για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη NOVARTIS.

Πριν καλά - καλά προλάβει να κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Νίκος Δένδιας έθεσε το ζήτημα της απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η οποία προβλέπει χωριστή ψηφοφορία για κάθε πρόσωπο εμπλεκόμενο πρόσωπο.

Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν δεσμεύει την Ολομέλεια είπε ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ), σημειώνοντας ότι στην κυβερνητική πρόταση για την συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και επομένως «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη». Υποστήριξε επίσης την πάγια θέση της ΝΔ να στηθεί μια και μόνη κάλπη, ενώ σημείωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Π. Κουρουμπλή και γι αυτό δεν πρότεινε 11 κάλπες, αλλά 10. Προανήγγειλε μάλιστα ότι η ΝΔ θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της και ζήτησε να αποφασίσει η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, για μια κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Υπέρ αυτής της πρότασης τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του Ποταμιού.

«Το πλαίσιο στο οποίο πρέπει όλοι να τοποθετηθούν είναι το Σύνταγμα ο Κανονισμός και η κοινοβουλευτική πρακτική» αντέτεινε η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης τόνισε ότι «η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας» και ότι δίνει στον κάθε βουλευτή το δικαίωμα να ψηφίσει για κάθε έναν από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε επίσης ότι αν υιοθετούνταν η πρόταση της ΝΔ τότε και οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα ήταν στο αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως. «Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Θέλουν και τον Κουρουμπλή στο κάδρο

Γιατί δεν υπάρχουν 11 κάλπες διερωτήθηκε και ο Μάκης Βορίδης, κάνοντας λόγο για κυβερνητική «πρόταση συγκάλυψης» του Παναγιώτη Κουρουμπλή και επιμένοντας στην συνέχεια για μία κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο Γιάννης Κουτσούκος (ΔΗΣΥ) το πήγε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας 12 κάλπες για να μπει στο κάδρο, εκτός από τον Κουρουμπλή, και ο νυν υπουργός Υγείας Αντρέας Ξανθός. Μάλιστα ο κ. Κουτσούκος διερωτήθηκε αν ο Κουρουμπλής είναι «ανήλικος», επειδή, όπως είπε, στην δικογραφία αναφέρεται ως ΚΠ.

«Η ΝΔ δεν μπορεί να είναι συμπαγής στην ψηφοφορία και γι αυτό ζητάει μια κάλπη», είπε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, θυμίζοντας ότι στην δική της περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε μία κάλπη και η ΝΔ πολλές. «Κεντρώα» λύση πρότεινε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων προτείνοντας να στηθούν δύο κάλπες, μία για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή και μια δεύτερη κάλπη για όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα.

Θέμα μυστικότητα ψήφου έθεσε ο Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), σημειώνοντας ότι αν κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα. Θέμα διασφάλισης της μυστικότητας της ψηφοφορίας έθεσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, σημειώνοντας ότι «θα μπορούσαμε να δούμε ένα ψηφοδέλτιο ενιαίο, με τα ονόματα όμως». Τέλος την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά κάθε αναφερόμενο στη δικογραφία πρόσωπο επισήμανε και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Τελικά η Ολομέλεια, με ψηφοφορία δι εγέρσεως, απέρριψε το αίτημα να στηθεί μια κάλπη.