Η Βουλή υιοθέτησε τη γνωμοδότηση για τις ΚΟ, στον αέρα οι ΑΝΕΛ

-
67

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη της ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου αναφορικά με το άρθρο 15 του Κανονισμού που αναφέρεται στην έννοια και τη συγκρότηση ΚΟ.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι η Διάσκεψη των Προέδρων υιοθετεί τη γνωμοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι αν διαγραφεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος η ΚΟ των ΑΝΕΛ διαλύεται αυτομάτως.

Στη συνεδρίαση τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

«Προφανώς είναι δυσάρεστη εξέλιξη η διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά εφόσον υπάρχει η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και το άρθρο 15 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο παρά η εφαρμογή της», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ.

«Όπως και ο κ. Καμμένος είπε, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ανέντιμη. Είναι θέμα δικό σας και βρείτε τη λύση. Δεν είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τη Διάσκεψη των Προέδρων. Διαλύσατε τα κόμματα», είναι η θέση που εξέφρασε η ΔΗΣΥ.

Το ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη καθιέρωσης της ανόθευτης απλής αναλογικής και διατύπωσε την άποψη ότι δεν πρέπει να διαλύεται Κοινοβουλευτική Ομάδα κόμματος που έχει εκλεγεί.

Στη θέση ότι δεν πρέπει να διαλύονται ΚΟ κομμάτων που έχουν εκλεγεί, επέμειναν επίσης οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, με τη δεύτερη να εκφράζει τη γνώμη ότι ένας βουλευτής που διαφωνεί με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος πρέπει να παραδίδει την έδρα του και όχι να τη μεταφέρει στη δύναμη άλλης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Μετά και την αρνητική γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για μια ενδεχόμενη διαφορετική ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής, όλα δείχνουν -εκτός εξαιρετικού απροόπτου- ότι η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα διαλυθεί σήμερα το πρωί με τη διαγραφή του κ.  Παπαχριστόπουλου. Τη θέση του θα λάβει ο Τέρενς Κουίκ ο οποίος εδώ και καιρό έχει διαχωρίσει τη θέση του από τους ΑΝΕΛ, στηρίζοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, ο Πάνος Καμμένος παρότι τυπικά θα μείνει με πέντε βουλευτές, θα χάσει όλα τα δικαιώματα ως αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος και θα δει την ΚΟ του να διαλύεται, καθώς ένας εκ των πέντε, ο κ. Φωκάς είναι εκλεγμένος στην παρούσα Βουλή με την Ένωση Κεντρώων.