Ιαπωνική μεσολάβηση γι αμερικανικές κυρώσεις ζητά το Ιράν

Ιαπωνική μεσολάβηση γι αμερικανικές κυρώσεις ζητά το Ιράν

Το Ιράν θα ζητήσει από την Ιαπωνία να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον ώστε να χαλαρώσουν οι πετρελαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters πριν από μια επίσκεψη στο Ιράν του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Ο Άμπε, που είναι ο πρώτος Ιάπωνας ηγέτης ο οποίος επισκέπτεται το Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, φθάνει στην Τεχεράνη εν μέσω της αύξησης των εντάσεων ανάμεσα στο Ιράν και στις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία προκαλεί φόβους για άλλη μια στρατιωτική αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή.

«Η Ιαπωνία μπορεί να βοηθήσει να μετριαστεί η συνεχιζόμενη ένταση ανάμεσα στο Ιράν και στην Αμερική… ως χειρονομία καλής θέλησης, η Αμερική θα μπορούσε είτε να άρει τις άδικες πετρελαϊκές κυρώσεις, είτε να παρατείνει τις εξαιρέσεις, είτε να τις αναστείλει», δήλωσε Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Reuters.

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε: «Ο Άμπε μπορεί να είναι ένας σπουδαίος μεσολαβητής για να διευκολύνει κάτι τέτοιο». Σε επίσκεψη στην Ιαπωνία τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε καλωσορίσει την βοήθεια του Άμπε στην αντιμετώπιση του Ιράν. Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Τεχεράνη αυξήθηκαν κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, έναν χρόνο μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και στις παγκόσμιες δυνάμεις για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Η Ουάσινγκτον ενέτεινε τις κυρώσεις στις αρχές Μαΐου, δίνοντας εντολή σε όλες τις χώρες και τις εταιρίες να σταματήσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου απειλώντας τες σε διαφορετική περίπτωση με αποκλεισμό από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι ΗΠΑ απέστειλαν επίσης επιπλέον στρατεύματα στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν τις ιρανικές απειλές. Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, παρατηρητές αμφιβάλλουν αν ο Άμπε θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

«Νομίζω πως οι πιθανότητες να επιτευχθεί μια ‘συμφωνία’ ανάμεσα στο Ιράν και στις ΗΠΑ είναι κοντά στο μηδέν», δήλωσε στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο καθηγητής Ρόμπερτ Ντουτζάριτς, επικεφαλής του Ινστιτούτου Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο Τόκιο.

Αντίθετα από τη Δύση, η Ιαπωνία δεν κουβαλάει ιστορικά ή θρησκευτικά ‘βάρη’ όταν έρχεται να συζητήσει με το Ιράν. «Ο Άμπε ωστόσο δεν θα θεωρηθεί ένας ειλικρινής μεσολαβητής από την Τεχεράνη», εξήγησε από την πλευρά του ο καθηγητής Τζεφ Κίνγκστον, διευθυντής Ασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ του Τόκιο. Ένας καλός μεσολαβητής θα ήταν κάποιος που θα θεωρείτο αμερόληπτος και από τις δύο πλευρές αλλά ο Άμπε και ο Τραμπ έχουν συναντηθεί πρόσφατα στην Ιαπωνία και διατρανώνουν εδώ και καιρό την καλή φιλική τους σχέση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι