Ιδού οι τρεις λόγοι εξαιτίας των οποίων “πνίγηκε” η Κρήτη

Τραγωδία στην Πιερία – Χείμαρρος παρέσυρε το ΙΧ 55χρονης παιδιάτρου

Ένα πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης έσπασε λόγω της «Χιόνης» και της «Ωκεανίδας». Ο αθροιστικός υετός που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών meteo.gr, που βρίσκεται στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων, από την 1η Φεβρουαρίου έως και το πρωί της Δευτέρας 25/2 έφτασε στα 1.202 χιλιοστά.

Το προηγούμενο ρεκόρ μηνιαίου υετού σε κατοικημένη περιοχή ανήκε στο Γκρεντάλεν της Νορβηγίας με 1.190 χιλιοστά, ρεκόρ που κρατούσε από το 1989.

Εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής έφερε όμως η «Ωκεανίς» και στη υπόλοιπη Δυτική Κρήτη, από το Σάββατο έως και το πρωί της Τρίτης.

Όπως προκύπτει από τις καταγραφές του meteo.gr, από το Σάββατο 23/2 έως το πρωί της Τρίτης 26/2 στην περιοχή του Σέμπρωνα Χανίων έπεσε το 40,9% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης. Πολύ υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και για τον υπόλοιπο νομό Χανίων, ξεπερνώντας στο 31% στο οροπέδιο Ασκύφου, στις Βρύσες, στους ‘Αγιους Πάντες και στον Αλικιανό.

Ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» ήταν οι θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι έπνεαν κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, στο Αιγαίο αλλά και στα δυτικά τμήματα του Κορινθιακού Κόλπου. Οι ριπές του ανέμου έφτασαν και ξεπέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή η διάρκεια τους.

Από τις 23/2 έως τις 26/2 το πρωί, οι ριπές καθημερινά έφτασαν ή ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα και η διάρκεια σε συνεχόμενες ώρες, όπου οι ριπές ξεπέρασαν τα 60 χλμ/ώρα. Οι ισχυρές βροχές που έπεσαν στην Κρήτη, σε γενικές γραμμές, οφείλονται στον συνδυασμό τριών παρακάτω παραγόντων:

– Η διέλευση ενός βαρομετρικού χαμηλού νότια της Κρήτης.
– Η ύπαρξη μια ψυχρής αέριας μάζας στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας, περίπου στα 5.000 μέτρα, η οποία ευνόησε την έντονη αστάθεια. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, υπήρξε επίσης σημαντική κεραυνική δραστηριότητα στο νησί αλλά και στη θάλασσα, στο Κρητικό και στο Λιβυκό Πέλαγος.
– Η τοπογραφία, ιδίως οι εκτεταμένες οροσειρές της Δυτικής Κρήτης, που ευνοεί περαιτέρω την αστάθεια και επομένως την εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι