Ιερά Σύνοδος: Οι προτάσεις Ιερώνυμου και η αποχώρηση

-
173

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και ώρες η κρίσιμη συνεδρίαση της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την “συμφωνία” του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας.

Εν μέσω αντεγκλήσεων που προέκυψαν, από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Την ίδια ώρα ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε τρεις προτάσεις.

Πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια.

Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

Τέλος πρότεινε σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο και είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση