Ιντλίμπ: Πρόταση ΟΗΕ για τελεσίγραφο και διαδρόμους απομάκρυνσης αμάχων

-
197
Αεροπορικές επιδρομές στην Ιντλίμπ

Να δοθεί ένα «τελεσίγραφο» στους αντικαθεστωτικούς μαχητές να εγκαταλείψουν τις κατοικημένες περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ και παράλληλα να δημιουργηθούν «διάδρομοι εθελοντικής απομάκρυνσης» για τους αμάχους πρότεινε την Παρασκευή ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα.

Η πρόταση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήταν αφιερωμένη στην Ιντλίμπ και συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της αμερικανικής προεδρίας του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ τον τρέχοντα μήνα. Παρουσιάζοντας την πρότασή του ο Μιστούρα είπε ότι πρόκειται για ιδέα που πρότεινε η «κοινωνία των πολιτών» στην Ιντλίμπ.

Το «τελεσίγραφο» θα πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα με μια «δέσμευση της Ρωσίας και της Συρίας να μην προχωρήσουν σε στρατιωτικές επιθέσεις», συνέχισε και έκρινε ότι «η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει να είναι οι εγγυητές ενός τέτοιου σχεδίου, που θα πρέπει επίσης να υποστηριχθεί από τον ΟΗΕ», είπε ο Μιστούρα. Παραλλήλως απηύθυνε επίσης έκκληση να δημιουργηθούν «διάδρομοι εθελοντικής εκκένωσης προς όλες τις κατευθύνσεις, προς τα ανατολικά, τα βόρεια, τα νότια» και πρόσθεσε ότι «ο ΟΗΕ είναι έτοιμος» να βοηθήσει.

Δυτικοί διπλωμάτες εξέφρασαν ωστόσο αμφιβολίες για το πόσο εφαρμόσιμη είναι μια τέτοια επιλογή, υποστηρίζοντας ότι το συριακό καθεστώς δεν κάνει καμιά διάκριση ανάμεσα σε τρομοκρατικές οργανώσεις και την ένοπλη αντιπολίτευση στον Μπασάρ αλ Άσαντ.