ΗΠΑ: Εκτός κυρώσεων 5 πυρηνικά υπό-προγράμματα του Ιράν

Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία: Όχι στην "μέγιστη πίεση" κατά του Ιράν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας ότι θα ανανεώσει πέντε εξαιρέσεις πολιτικών προγραμμάτων πυρηνικής ενέργειας του Ιράν από τις κυρώσεις που επιβάλλει στην Ισλαμική Δημοκρατία ώστε η Ρωσία, η Κίνα και οι Ευρωπαϊκές χώρες να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη συνεργασία τους με την Τεχεράνη, έγραψε η εφημερίδα The Washington Post.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη εβδομάδα, τάχθηκε υπέρ της θέσης του υπουργού Οικονομικού Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος εισηγήθηκε να παραταθούν οι εξαιρέσεις, παρά τις ενστάσεις που πρόβαλαν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, ανέφερε το ρεπορτάζ της Πόουστ.

Ο Μνούτσιν «επιχειρηματολόγησε ότι αν δεν επικυρωθεί εκ νέου η εξαίρεση από τις κυρώσεις, όπως προβλέπει ο νόμος, ως την 1η Αυγούστου, οι ΗΠΑ θα είναι υποχρεωμένες να επιβάλλουν κυρώσεις σε ρωσικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν σε έργα [πυρηνικής ενέργειας] στο Ιράν βάσει συμβάσεων που συνήφθησαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν το 2015», σημείωσε η εφημερίδα επικαλούμενη έξι αξιωματούχους, που δεν κατονόμασε.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το δημοσίευμα. Ο Πομπέο ενέκρινε πέντε εξαιρέσεις από τις κυρώσεις για 90 ημέρες τον Μάιο. Αυτές οι εξαιρέσεις επιτρέπουν να συνεχιστεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Μπουσέρ, των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, ενός συγκροτήματος στο Αράκ, αλλά και του ερευνητικού αντιδραστήρα στην Τεχεράνη.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί ραγδαία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη αφότου ο Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας κι επέβαλε εκ νέου τις κυρώσεις σε βάρος της που είχαν αρθεί. Οι κυρώσεις έγιναν σταδιακά πιο σκληρές, ιδίως μετά τον Μάιο, στο πλαίσιο της προσπάθειας να εκμηδενιστούν οι ιρανικές εξαγωγές αργού.

Κατά το δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ζήτησε να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετήσει τις συνέπειες που θα έχουν οι αμερικανικές κυρώσεις στις εταιρίες της Ρωσίας, της Κίνας και χωρών μελών της ΕΕ. Σκοπός της αμερικανικής κυβέρνησης πάντως είναι τελικά οι εξαιρέσεις να καταργηθούν.

«Οι εξαιρέσεις μπορεί να ακυρωθούν οποτεδήποτε, αν το απαιτήσουν οι εξελίξεις με το Ιράν. Όμως, λόγω των θεμιτών ανησυχιών του υπουργείου Οικονομικών, αποφασίσαμε να τις παρατείνουμε προς το παρόν», εξήγησε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν εντείνεται έπειτα από διάφορα επεισόδια στον Κόλπο, ιδίως τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στο στενό του Χορμούζ και τις καταρρίψεις UAV. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόσφατα διέταξε να γίνουν πυραυλικά πλήγματα σε αντίποινα για την κατάρριψη αμερικανικού κατασκοπευτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, κάτι που ακύρωσε την τελευταία στιγμή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι