ΗΠΑ – Γαλλία: Θέλουν τέλος πολέμου στην Υεμένη, αλλά δίνουν όπλα

ΗΠΑ – Γαλλία: Θέλουν τέλος πολέμου στην Υεμένη, αλλά δίνουν όπλα

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μάικ Πομπέο ζήτησε να τερματιστούν οι αεροπορικές επιδρομές και οι εχθροπραξίες στην Υεμένη, ενώ τόνισε πως πρέπει να αρχίσουν τον επόμενο μήνα διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο ζητεί οι εκτοξεύσεις πυραύλων από τους σιίτες αντάρτες Χούτι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να σταματήσουν, όπως και τα αεροπορικά πλήγματα της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ σε κατοικημένες περιοχές της Υεμένης.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις προέτρεψε, επίσης, τα αντιμαχόμενα μέρη στην Υεμένη να διακόψουν τις εχθροπραξίες και να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις «μέσα σε 30 ημέρες».

«Θέλουμε να δούμε τους πάντες γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στη βάση μιας κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο Μάτις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Αυτό πρέπει να γίνει «μέσα σε 30 ημέρες και νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν την πρόθεση» να προχωρήσουν σε αυτό, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, ο οποίος συναντήθηκε με διάφορους Άραβες ηγέτες.

Στο πλαίσιο αυτής της κατάπαυσης του πυρός, οι Χούτι θα πρέπει να υποχωρήσουν από την περιοχή των συνόρων με τη Σαουδική Αραβία και «κατόπιν» να υπάρξει «διακοπή των βομβαρδισμών» από την αεροπορία της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, συνέχισε ο Μάτις.

Η διακοπή των εχθροπραξιών θα επιτρέψει στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Υεμένη, τον Βρετανό Μάρτιν Γκρίφιθς, να προωθήσει την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, «στη Σουηδία», συνέχισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, αποφεύγοντας να διευκρινίσει πού ακριβώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις, ή το ποιος θα τις οργανώσει.

Ο Γκρίφιθς επιδίωξε να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη τον Σεπτέμβριο, αλλά οι σιίτες αντάρτες Χούτι δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν. Η πρωτοβουλία κατέρρευσε.

Και η Γαλλία

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί υποστήριξε ότι «είναι πλέον καιρός» ο πόλεμος στην Υεμένη να «τελειώσει», εκφράζοντας την «αγανάκτησή» της για την ανθρωπιστική κρίση στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου.

«Είναι πλέον καιρός — είναι πολύ περισσότερο από καιρός — αυτός ο πόλεμος να τερματιστεί και είναι επίσης σημαντικό, κι αυτή είναι η βασική προτεραιότητα της Γαλλίας, η ανθρωπιστική κατάσταση να βελτιωθεί και η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορέσει να περάσει» και να διανεμηθεί στον άμαχο πληθυσμό, τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας.

«Είναι επειδή μας έχει σκανδαλίσει αυτή η κατάσταση που ο πρόεδρος Μακρόν ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει — είμαστε εξάλλου η μόνη χώρα που το έκανε — μια ανθρωπιστική σύνοδο για την Υεμένη, στην οποία πήραν μέρος η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», συνέχισε.

«Και πιέζουμε ασταμάτητα, στο πλευρό των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξευρεθεί πολιτική λύση, διότι πράγματι, η στρατιωτική κατάσταση αυτή είναι αδιέξοδη», πρόσθεσε η Φλοράνς Παρλί, διαβεβαιώνοντας πως «μοιράζεται την αγανάκτηση» του δημοσιογράφου που της πήρε τη συνέντευξη μπροστά σε «μια ανθρωπιστική κρίση που δεν έχουμε ξαναδεί».

Η κατάσταση στην Υεμένη, όπου μια συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πολεμά στο πλευρό των κυβερνητικών στρατευμάτων εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι που θεωρείται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν, περιγράφεται από τον ΟΗΕ ως η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο σήμερα.

Στη σύρραξη έχουν σκοτωθεί πάνω από 10.000 άνθρωποι από το 2015, ενώ πλανάται η απειλή ενός «λιμού γιγαντιαίων διαστάσεων» που μπορεί να έχει ακόμη και 14 εκατομμύρια θύματα — τον μισό πληθυσμό της χώρας — προειδοποιεί ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας αρνήθηκε εξάλλου για άλλη μια φορά ότι τα γαλλικά όπλα και πυρομαχικά χρησιμοποιούνται από τη συμμαχία εναντίον του άμαχου πληθυσμού στην Υεμένη.

«Πωλούμε εδώ και καιρό όπλα στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εξ όσων γνωρίζω, τα γαλλικά όπλα που πωλήθηκαν πρόσφατα δεν χρησιμοποιήθηκαν εναντίον άμαχων», είπε η Παρλί, τονίζοντας πως η Γαλλία δεν συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων στο Ριάντ.

Αναφερόμενη στη διακοπή των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία, την οποία πρότεινε πρόσφατα το Βερολίνο, η Παρλί επιχειρηματολόγησε ότι «η Γερμανία έκανε αυτή τη ανακοίνωση έπειτα από τον φρικιαστικό φόνο πτου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Αλλά δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτά τα διαφορετικά πράγματα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι