ΗΠΑ: Υπάρχουν στοιχεία για επικείμενη χημική επίθεση Άσαντ

-
54

Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι η συριακή κυβέρνηση προετοιμάζει επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ, επεσήμανε ο νέος Αμερικανός σύμβουλος για τη Συρία και προειδοποίησε για τους κινδύνους μια επίθεσης στον τελευταίο, μεγάλο, αναρτοκρατούμενο θύλακα της χώρας.

«Είμαι πολύ σίγουρος ότι έχουμε πάρα πολύ καλούς λόγους να κάνουμε αυτές τις προειδοποιήσεις», δήλωσε ο Τζιμ Τζέφρι, που διορίστηκε στις 17 Αυγούστου από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ειδικός σύμβουλος για τη Συρία, αρμόδιος για να επιβλέπει τις συνομιλίες για την πολιτική μετάβαση στη χώρα.

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε επίθεση καθώς τη θεωρούμε ριψοκίνδυνη κλιμάκωση. Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι προετοιμάζονται χημικά όπλα», είπε.

Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν «άμεσα και σθεναρά», αν η συριακή κυβέρνηση κάνει χρήση χημικών όπλων στην επιχείρησή της στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ο Τζέφρι επεσήμανε ότι μια επίθεση από τις ρωσικές και τις συριακές δυνάμεις αλλά και η χρήση χημικών όπλων θα αναγκάσει μεγάλες ροές προσφύγων να καταφύγουν στη νοτιοανατολική Τουρκία ή σε άλλες περιοχές της Συρίας υπό τουρκικό έλεγχο.

Στο μεταξύ η τύχη των ανταρτών της επαρχίας Ιντλίμπ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Τεχεράνη με τη συμμετοχή των προέδρων του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ρωσία και Ιράν στηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκία τους αντάρτες και θεωρεί ότι η σύνοδος αυτή αποτελεί την τελευταία ευκαιρία να αποφευχθεί μια σφαγή στην Ιντλίμπ.