Ιράν: Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να σώσουν την συμφωνία

-
58

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν μπορούν να διασώσουν την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν. Αυτό ανέφερε ο δεύτερος στην ιεραρχία των Φρουρών της Επανάστασης.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί ενεργήσει ανεξάρτητα για την πυρηνική συμφωνία», ΕΊΠΕ ο ταξίαρχος Χοσεΐν Σαλαμί, σχολιάζοντας τις αναφορές Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας ότι παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία.

«Οι εχθροί του Ιράν δεν επιδιώκουν στρατιωτική αντιπαράθεση. Θέλουν να πιέσουν τη χώρα μας μέσω οικονομικής απομόνωσης. Η αντίσταση είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους εχθρούς, όχι η διπλωματία», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε δηλώσει πως η Τεχεράνη θα παραμείνει στη συμφωνία του 2015 παρά την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσυρθεί, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει παρά περιορισμένες δυνατότητες διάσωσης της συμφωνίας. Χθες ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε πως δεν εμπιστεύεται τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, από την πλευρά του, πως θα επαναφέρει τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν. Αυτές προβλέπουν ποινές για ξένες εταιρίες που συναλλάσσονται με την Τεχεράνη.