Ιράν όπως Τουρκία, τρεις Κούρδοι στην κρεμάλα

-
154
Φωτογραφία αρχείου.

Τρεις Κούρδοι αυτονομιστές απαγχονίστηκαν σε φυλακή στην πρωτεύουσα του Ιράν, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ επικαλούμενα εισαγγελείς. Οι τρεις κατηγορούνταν πως ανήκαν στην εκτός νόμου κουρδική οργάνωση "Κουμάλα", που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις αρχές του Ιράν, και ότι διέπραξαν επιθέσεις το 2009 και το 2017, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων ISNA και Mizan.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι δύο φέρονται να είχαν διαπράξει μια επίθεση στην πόλη Μαριβάν τον Ιούλιο του 2009 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του γιου ενός ιμάμη, και ο τρίτος μια επίθεση με στόχο άνδρες των σωμάτων ασφαλείας τον Ιούνιο του 2017 στη Σαναντάτζ.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι και οι τρεις μειονοτικοί είχαν ομολογήσει, αλλά υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, κατήγγειλαν ότι οι ομολογίες τους αποσπάστηκαν με βασανιστήρια.

Η διεθνής κατακραυγή είχε καθυστερήσει τις εκτελέσεις τους επανειλημμένα. Την Παρασκευή, δύο ειδικοί επιτετραμμένοι του ΟΗΕ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν απευθύνει έκκληση στην Τεχεράνη να ακυρώσει τις εκτελέσεις, τονίζοντας πως οι δίκες των τριών δεν ήταν δίκαιες.

Στο Ιράν καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους δείκτες εκτελέσεων στον πλανήτη. Σύμφωνα με το Διεθνή Αμνηστία, το 51% των εκτελέσεων θανατοποινιτών το 2017 έγινε στην Ισλαμική Δημοκρατία.