Ιράν: Πακιστάνος σκότωσε τους Φρουρούς της Επανάστασης

-
132

Ο δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας που προκάλεσε τον θάνατο 27 μελών των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν κοντά στην μεθόριο με το Πακιστάν την περασμένη εβδομάδα ήταν Πακιστανός, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης.

Άλλος ένας, που ήταν μέλος του πυρήνα που σχεδίασε την επίθεση, ήταν επίσης Πακιστανός πολίτης, πρόσθεσε ο επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, ταξίαρχος Μοχαμάντ Πακπούρ.

Το Ιράν έχει επανειλημμένως κατηγορήσει το Πακιστάν για υπόθαλψη μαχητών που συνδέονται με τις επιθέσεις στην μεθόριό του. Ωστόσο η σημερινή δήλωση δείχνει να είναι η πρώτη στην οποία η Τεχεράνη μιλάει για άμεση εμπλοκή Πακιστανών πολιτών σε επίθεση.

Το Ιράν κατηγορεί επίσης την περιφερειακή αντίπαλό της, τη Σαουδική Αραβία, ότι υποκινεί τη βία στην σουνιτική μειονότητα του Ιράν. Το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία αρνούνται οποιονδήποτε ρόλο στις επιθέσεις στο Ιράν.

Τρεις Ιρανοί από την επαρχία Σιστάν και Μπαλουτσιστάν στο νοτιοανατολικό Ιράν είναι επίσης μέλη του πυρήνα αυτού και οι δύο από αυτούς συνελήφθησαν, σύμφωνα με τον Πακπούρ. Οι Φρουροί είχαν ανακοινώσει χθες τη σύλληψη τριών ανθρώπων σχετικά με την επίθεση αυτή.

Η σουνιτική οργάνωση Τζάις αλ Αντλ (Στρατός της Δικαιοσύνης), η οποία δηλώνει ότι αξιώνει περισσότερα δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες ζωής για την μειονότητα των Βελούχων στο ανατολικό Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

"Σήμερα η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στο επίκεντρο του κακού στην περιοχή και στον κόσμο", δήλωσε παράλληλα με τον Πακπούρ ο ταξίαρχος Χοσεΐν Σαλαμί, αναπληρωτής επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, σήμερα σε τελετή που έγινε στη μνήμη των νεκρών της επίθεσης, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Τα απομεινάρια του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση αυτοκτονίας δόθηκαν στην αστυνομία, πρόσθεσε εξάλλου ο Πακπούρ, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας και οι υπηρεσίες πληροφοριών προχώρησαν σε συλλήψεις όταν αναγνωρίστηκε ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου. Οι μαχητές σχεδίαζαν να κάνουν πολλές επιθέσεις, κατέληξε ο Πακπούρ καθώς "η οργάνωση αυτή είχε εφοδιαστεί με πολλά πυρομαχικά και εξοπλισμό".