Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το λιμάνι της Γάζας

-
15

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη της εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς, το βράδυ της Παρασκευής, στο κύριο λιμάνι της Λωρίδας της Γάζας. Πρόκειται για τον πρώτο βομβαρδισμό ισραηλινών αεροσκαφών στην περιοχή, μετά τον πόλεμο του 2014.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι αεροσκάφη του «στοχοθέτησαν έξι στρατιωτικούς στόχους που ανήκαν στις ναυτικές δυνάμεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας». Στην ανακοίνωση ωστόσο δεν διευκρινίζεται ποια ήταν τα ακριβή σημεία των βομβαρδισμών.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της Λωρίδας της Γάζας, που διοικείται από την Χαμάς ανακοίνωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «στοχοθέτησαν δύο πλοία στο λιμάνι της Γάζας». Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι τα πλοία καταστράφηκαν, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, ενώ οι  δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς εμπόδισαν δημοσιογράφους να προσεγγίσουν την περιοχή.

Εδώ και πέντε εβδομάδες, κάθε Παρασκευή, οι Παλαιστίνιοι κάνουν συγκεντρώσεις και πορείες στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την «πορεία της επιστροφής», με την οποία οι Παλαιστίνιοι επικαλούνται το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στα εδάφη, από τα οποία εκδιώχθηκαν, μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948. Στις χθεσινές συγκεντρώσεις τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι κινητοποιήσεις άρχισαν στις 30 Μαρτίου και από την  έναρξή τους έχουν χάσει την ζωή τους συνολικά 44 Παλαιστίνιοι.