Καμμένος: Όχι στον όρο “Μακεδονία”… αργεί για Βουλή η συμφωνία

Καμμένος: Όχι στον όρο “Μακεδονία”… αργεί για Βουλή η συμφωνία

«Η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι πάγια και δεν αλλάζει. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε καμία συμφωνία που περιέχει στο όνομα της γειτονικής χώρας τον όρο “Μακεδονία”», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ανέφερε δε ότι για η πρώτη φορά θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας ότι αν κάποιος βουλευτής τους ψηφίσει διαφορετικά, διαγράφεται. «Όποιος έχει διαφορετική θέση, μπορεί να φύγει τώρα», είπε.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι η επίτευξη συμφωνίας θα αργήσει και ότι εξαιτίας ορισμένων όρων που υπάρχουν σε αυτήν δεν θα γίνει δεκτή από την πλευρά της πΓΔΜ και ως εκ τούτου θα αργήσει να έλθει προς κύρωση στην Βουλή και πάντως αυτό δεν πρόκειται να συμβει το φθινόπωρο, ενδεχομένως η όλη διαδικασία να φθάσει και ως το 2020.

Είπε ακόμα ότι η πρόταση «είναι ακριβώς η πρόταση με τους όρους της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή», υποστηρίζοντας, επίσης, ότι υπάρχουν άρθρα στην πρόταση που διευκρινίζουν πάρα πολλά πράγματα.

Έκανε λόγο για την ύπαρξη αρκετά ισχυρών όρων στη συμφωνία που αποσαφηνίζουν ζητήματα για τη σλαβική καταγωγή, γλώσσα και ιστορία της γείτονος χώρας, προσθέτοντας ότι αν δεν υπήρχε το όνομα «Μακεδονία», οι ΑΝΕΛ θα ψήφιζαν.

Πρότεινε δε την σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να αλλάξει η απόφαση του 1992 που δεν έκανε δεκτή τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία.

Είπε, επίσης, ότι «αφού δεν τιθεται θέμα ψηφοφορίας άμεσα στη Βουλή» για το θέμα της πΓΔΜ, οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να υπονομεύσουν την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, τον Αύγουστο, υπενθυμίζοντας ότι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια ήταν ο λόγος και για τον οποίο ιδρύθηκαν οι ΑΝΕΛ και για τον οποίο συνεργάστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ“.

Επίσης, είπε, ότι ο ίδιος δεν προκειται ποτέ να ψηφίσει την είσοδο της πΓΔΜ σε διεθνή οργανισμό με όνομα που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», και εκτίμησε ότι επειδή οι διαδικασίες για τη συμφωνία στην γειτονική χώρα περιλαμβάνουν εκλογές, αφού θα υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος, κύρωση από τα 2/3 της Βουλής της πΓΔΜ, δημοψήφισμα, το ζήτημα της ένταξης της σε διεθνείς οργανισμούς θα καθυστερήσει.

Πρόσθεσε, βεβαίως, ότι για να προχωρήσει η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στα προαπαιτούμενα της διαδικασίας περιλαμβάνεται και η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων. Διευκρίνισε, εκ νέου, ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία» και θα καθορίσουν τη στάση τους εάν και εφόσον έλθει τέτοια συμφωνία στη Βουλή.

Εξέφρασε πάντως την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τον οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικό διαπραγματευτή, ασχέτως του γεγονότος, ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με την χρήση του όρου «Μακεδονία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι