Καρφιά στην Άγκυρα από τον ιταλικό τύπο

-
2

Έντονα επικριτικά για την Άγκυρα και την προκλητική στάση της σε ό, τι αφορά την παρεμπόδιση του πλοίου - πλατφόρμα της Eni, σε χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι τα δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου.

Η Corriere della Sera υπογραμμίζει ότι «είναι δύσκολο πλέον να μπορέσει να οργανωθεί η συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας η οποία έχει προγραμματισθεί σε περίπου έναν μήνα στην Βάρνα» και αναφέρεται στην μεγάλη ένταση που δημιουργήθηκε με την προκλητική στάση της Άγκυρας.

Η La Repubblica σημειώνει ότι το μπλόκο που επιβλήθηκε στο πλοίο της Eni είναι εντελώς παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου. Προσθέτει επίσης ότι «πρόκειται για το πιο πρόσφατο παράδειγμα της βίαιης συμπεριφοράς με την οποία το καθεστώς της Τουρκίας επιχειρεί να επιβάλει τα συμφέροντά του στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Η ίδια εφημερίδα τονίζει επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές, πως τα κέρδη από τις επιχειρήσεις εξόρυξης θα βοηθήσουν και την τουρκική κοινότητα, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι «η 'Αγκυρα δεν δέχεται το άνοιγμα αυτό, διότι θέλει να υπάρξει επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων μόνον αν η ίδια θα μπορεί να ελέγχει την κατάσταση».

Τέλος η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, αναφέρει ότι η ένταση παραμένει σε σαφώς υψηλά επίπεδα και ότι η Λευκωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια.