Καταπέλτης η έκθεση των εισαγγελέων για το Μάτι, ευθύνες σε όλους

-
143

Το απόλυτο χάος επικράτησε στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, σύμφωνα με την έκθεση των εισαγγελέων, καθώς προκύπτει ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν κατάφεραν ποτέ να βρουν τρόπο συνεργασίας.

Στην πολυσέλιδη εισαγγελική διάταξή των εισαγγελέων Ζαγοραίου, Φιστόπουλου και Σπυρόπουλου, η οποία οδήγησε στην άσκηση των πρώτων ποινικών διώξεων σε βάρος 20 εμπλεκομένων περιγράφεται μία κατάσταση όπου όλα τα υφιστάμενα σχέδια έμειναν  στο χαρτί.

«Από το περιεχόμενο των επικοινωνιών επιβεβαιώνεται η απόλυτη έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες φαίνονται να λειτουργούσαν εντελώς συμπτωματικά και χωρίς κάποιο έστω στοιχειώδη σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς"  αναφέρει η εισαγγελική διάταξη.

Και προσθέτει: «Είναι τέτοιας βαρύτητας και βαθμού η έλλειψη οργάνωσης, που ακόμη κι αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πυρκαγιά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κατέστησαν στην εξέλιξη της καταστροφική, είναι βέβαιο, ότι η ίδια κατάσταση θα επικρατούσε και σε πιο απλά συμβάντα».

Μάλιστα, οι εισαγγελείς διατυπώνουν τη θέση ότι ευτυχώς που δεν αποφασίστηκε εκκένωση, γιατί μία τέτοια απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί στις 5.10, όταν δηλαδή ξέσπασε η πυρκαγιά. Εάν λαμβανόταν τέτοια απόφαση στις 18.30 θα είχα με θρηνήσει περισσότερα θύματα.

«Λαμβάνοντας υπόψη την μορφολογία της περιοχής, τους στενούς δρόμους χωρίς την δυνατότητα διαφυγής, τον αριθμό των κατοίκων, το γεγονός ότι στις 18.30 η φωτιά είχε ήδη περάσει την Μαραθώνος με κατεύθυνση προς τη θάλασσα, την ύπαρξη πυκνού μαύρου καπνού, την απόλυτη έλλειψη συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων, τις ελάχιστες δυνάμεις και μέσα και προσωπικό μία ενδεχόμενη εκκένωση θα είχε τραγικά αποτελέσματα. Αντίθετα, εάν η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 17.10 όταν ο σύνδεσμος στο ελικόπτερο ενημέρωσε ότι η φωτιά είναι στα σπίτια και στον περίβολό τους, οι πιθανότητες να υλοποιηθεί το προληπτικό μέτρο θα ήταν εξαιρετικά θετικές., λαμβάνοντας υπόψη ότι τελικά η φωτιά έφθασε στην παραλία στις 19.00»

Ανύπαρκτη η Πολιτική Προστασία

"Αν είχε κατ’ ελάχιστο λειτουργήσει το σύστημα πολιτικής προστασίας και είχε ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός - ενημέρωσης προειδοποίησης των κατοίκων των περιοχών που απειλούνταν, εκείνοι θα είχαν το χρόνο να απομακρυνθούν  πριν πλησιάσει η φωτιά ή ο καπνός και το θερμικό φορτίο ακόμη και με ίδια μέσα και όχι απόλυτα οργανωμένα ή να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας έγκαιρα και έτσι να αποτραπούν οι τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους" επισημαίνουν οι εισαγγελείς.

Η ύπαρξη και λειτουργία πολλών παράλληλα χρησιμοποιούμενων συστημάτων επικοινωνίας μεταξύ των αξιωματικών του πυροσβεστικού σώματος και των στελεχών των άλλων φορέων έπαιξαν "κυρίαρχο ρόλο στην δημιουργία σύγχυσης και συνακόλουθα συμβολή στην έλλειψη συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων". Είναι ενδεικτικό πως η επικοινωνία γινόταν με τη χρήση κινητών τηλεφώνων- υπηρεσιακών η προσωπικών- ασύρματων και  ενσύρματων γραμμών.

Στην διάταξη τονίζεται επίσηςότι "από ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομοθετικά οργάνων, υπηρεσιών, αρχών και φορέων του ισχύοντος σήμερα μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Χώρας αιτιακά προκλήθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 100 ανθρώπων  και 31 τραυματισμών λόγω της συγκεκριμένης δασικής πυρκαγιάς".

Τα συμπεράσματα των εισαγγελέων

Οι εισαγγελείς στα συμπεράσματα τους καταγράφουν ότι: Προέκυψε ότι μηχανισμός πολιτικής προστασίας, αποδείχθηκε τελικά και εκ του αποτελέσματος ότι κατά το χρονικό διάστημα, που μεσολάβησε απο τη λήξη της προηγούμενης αντιπυρικής  περιόδου μέχρι και την έναρρξη της τρέχουσας, δεν κατόρθωσε  όπως επιβάλλονταν εκ του νόμου και της αποστολής του αλλά και  των σχετικών εγκυκλίων της ΓΓΠΠ, να είναι στην πράξη -και όχι επί χάρτου- κατάλληλα και έγκαιρα προετοιμασμένος και επαρκώς επιχειρησιακά οργανωμένος και να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, όταν οι συνθήκες το απαίτησαν, όπως στην προκειμένη περίπτωση που ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς είναι υψηλός, προκειμένου να αντιμετωπίσει και γενικά να διαχειριστεί ταυτόχρονα και μάλιστα στην ίδια ή έστω σε άλλη Περιφέρεια ταυτόχρονα δύο μεγάλες  καταστροφές, όλων των δασικών πυρκαγιών και με την έκταση και ένταση σαν αυτές που εκδηλώθηκαν στηνΚινέτα και στο Νταού Πεντέλης - Καλλιτεχνούπολη, Ν. Βουτζά - Μάτι - Κόκκινο Λιμανάκι , στις 23 Ιουλίου.

Ευθύνες σε όλους

Σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, οι δήμαρχοι Ψινάκης και Μπουρνούςδεν προέβησαν στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου στην προληπτική απομάκρυνση βλάστησης, δεν απομάκρυναν την καύσιμη φυτική ύλη, όπως ξερά χόρτα και κλαδιά γύρω από κτιριακές υποδομές σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ενώ την ημέρα της πυρκαγιάς δε λειτουργούσαν, όπως όφειλαν, τα γραφεία πολιτικής προστασίας σε κάθε δήμο.

Τα στελέχη της Πυροσβεστικής δεν είχαν την πραγματική εικόνα για τις συνθήκες της πυρκαγιάς, και ειδικότερα δεν γνώριζαν τον ακριβή τόπο της εκδήλωσης της, τα μέτωπα, την εξέλιξη και εξάπλωση της. Ούτε όμως τις δυνάμεις που επιχειρούσαν. Αποτέλεσμα; Η έλλειψη συντονισμού για την αποτροπή του τραγικού αποτελέσματος.

Σε ό,τι αφορά την ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η εσφαλμένη διαχείριση της κυκλοφορίας οδήγησε σε κυκλοφοριακή συμφόρηση στο οδικό δίκτυ, λόγω του μεγάλου όγκου των οχημάτων. Αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός στους επιβαίνοντες, να εγκλωβιστούν, και έτσι να πεθάνουν.