Κινεζικό λέιζερ κατά αμερικανικού αεροσκάφους

-
3

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι χρησιμοποίησε λέιζερ υψηλής ισχύος κατά αεροσκάφους τους που πετούσε στο Τζιμπουτί όπου το Πεκίνο διαθέτει στρατιωτική βάση.

Από την επίθεση τραυματίσθηκαν ελαφρά δύο μέλη του πληρώματος του αμερικανικού αεροσκάφους C-130 το οποίο προσγειώθηκε στην εκεί αμερικανική βάση, ανέφερε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Οι ΗΠΑ είχαν εκδώσει ΝΟΤΑΜ σχετικά με τον κίνδυνο που συνιστούν τα κινεζικά λέιζερ στο Τζιμπουτί στις 2 Μαΐου, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από την αφρικανική χώρα. Επρόκειτο για τη δεύτερη προειδοποίηση που εξέδωσε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Ωστόσο τελικά δέχτηκε επίθεση στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, γεγονός που καταδεικνύει πως η Κίνα αρχίζει να δείχνει τα δόντια της.

Οι Αμερικανοί πάντως προτίμησαν την αποκλιμάκωση με το Πεντάγωνο να περιορίζεται σε διαμαρτυρία, ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις για το συμβάν. Η κινεζική βάση στο Τζιμπουτί, η πρώτη υπερπόντια βάση της χώρας, κηρύχτηκε επιχειρησιακή την 1η Αυγούστου του 2017.

«Με την επίθεση στέλνεται σαφές μήνυμα στην Αφρική και τον κόσμο όλο πως η Κίνα διαθέτει προηγμένα όπλα και έχει την πρόθεση να τα χρησιμοποιήσει», ανέφερε αμυντικός αναλυτής του Heritage Foundation. «Η μη απάντηση των ΗΠΑ θα εκληφθεί ως μήνυμα πως ούτε οι ΗΠΑ δεν τολμούν να σταθούν απέναντι στην Κίνα και άρα και ουδείς άλλος», κατάληξε.

Ο ίδιος τόνισε ότι για τον ίδιο λόγο η Κίνα έδωσε τόση δημοσιότητα και παρουσίασε διάφορα οπλικά συστήματα κατά τα εγκαίνια της βάσης το 2017 ώστε να δείξει πως έχει εκεί ισχυρές δυνάμεις.

Πάντως η Κίνα έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο του 1995 κατά τη ανάπτυξης όπλων Λέιζερ που τυφλώνουν.